Ми у Facebook
18.05.2021, 17:15

У історії міста Рівного з'явився свій Ангел-охоронець

Нещодавно відбулася підсумкова відео-конференція Історичного товариства міста Рівного, присвячена завершенню проекту відновлення давньої історії нашого міста.

Півсотні членів цієї науково-дослідницької спільноти, третина з яких є колишніми рівнянами, громадянами 12 іноземних держав, упродовж восьми попередніх років, наполегливо працювали над розв'язанням найпроблемнішого питання рівненської історії, — дослідженням джерел та раннього періоду творення міста Рівного у 15-16 століттях.


Так, дослідниками Історичного товариства міста Рівного була неспростовно доведена дата першої писемної згадки про Рівне. Знайдено оригінал цього документу та здійснена його перша публікація.


Історичному товарству міста Рівного вдалося здійснити неймовірне — фактично повернути давню історію нашого міста із небуття. За допомогою партнерів проекту таких, як Фонд Любомирських Ланцкоронських та Польського Історичного Товариства, дослідникам вдалося відшукати більше ніж 200 документів та джерел досі невідомих у рівненській історіографії.


Також вдалося встановити імена десятка невідомих власників Рівного, які володіли нашим містом у 15-16 сторіччя. Члени Товариства укомплектували історичну бібліотеку, створили фонд давніх фотографій та артефактів міської історії.

Відомо, що Перша писемна згадка Рівного з'явилася 5 травня (ст.ст) 1434 року, у Привілеї Великого князя Литовського руського Свидригайла Йосипові Чусі (Джусу) на маєток Басово.


Учасникам конференції була презентована пергаментна копія Першої писемної згадки про Рівне виготовлена на замовлення Товариства краківськими архівістами.

Саме цю дату, - 5 травня, Історичне товариство міста Рівного рекомендуватиме Рівненській міській раді та міському голові Олександру Третяку для затвердження у якості офіційно-визнаної дати Першої писемної згадки Рівного. На цей же день рекомендуватиметься перенести і відзначення Дня міста.



На завершення конференції відбулася церемонія номінації учасників проекту, які зробили найвагоміший внесок у його успішну реалізацію. До нагородження почесними відзнаками Історичного товариства міста Рівного, представлена велика група українських та зарубіжних науковців і дослідників, серед яких багато відомих рівнян:

- автор та керівник проекту, голова Товариства Ігор Солоненко,
- заступниця голови Товариства, генеалог та краєзнавиця Вікторія Чимшит,
- історик та архівіст Андрій Климчук,
- дослідник Максим Ральянов,
- дослідник Едуард Палецький,
- видавець та краєзнавець Олександр Харват,
- колишній начальник міського управління культури Тарас Максименко,
- директор РОКМ Олександр Булига,
- заступниця директора РОКМ, кандидат історичних наук Тетяна Самсонюк та інші.

А також група рівненських краєзнавців, які протягом останніх 20 років активно виступали за відновлення правдивої історії нашого міста:

- вчитель історії Мирослав Галанзовський,
- голова Асоціації музейних діячів Великої Волині історик Микола Федоришин,
- заступник директора ДАРО, історик Іван Дем'янюк,
- відомий журналіст та публіцист Микола Несенюк,
- світлої пам'яті, журналіст та краєзнавець Микола Камінський.

Найвищою відзнакою Товариства, - почесним званням "Ангела-охоронця історії міста Рівного" було нагороджено засновника та голову Товариства - Ігора Солоненка.


Відтепер, історія нашого міста залишається під його надійним крилом та опікою.


Пам'ятними відзнаками за заслуги у відновленні давньої історії міста Рівного також нагороджені редакції газет: "ОГО", "Рівне Вечірнє", "Волинь" та "Вісті Рівненщини".






На правах реклами