Ми у Facebook
10.02.2022, 19:43

Поради господиням: що краще використовувати у випічку - соду чи розпушувач

Сода замість розпушувача, чи можна замінити.
Секрет пишної, пористої і смачної випічки не завжди полягає в добре збитих яйцях, просіяному борошні або уміннях господині. Щоб текстура готового виробу вийшла м'якою і ніжною, тісту потрібно трохи «магії», а точніше, вуглекислого газу. На допомогу прийде знайомий всім розпушувач. Чи вийде приготувати смачну випічку без нього, в яких пропорціях замінювати розпушувач содою, скільки чайних ложок відміряти для успішного результату — розповімо в нашій статті, інформує Ukr.Media.

Що таке розпушувач і навіщо він потрібен

Перш за все, розпушувач (друга його назва, часто зустрічається в рецептах, — пекарський порошок) — це харчова добавка, яка використовується у виробництві випічки і кондитерських виробів. По виду розпушувач нагадує білий сипучий порошок. Його природа — хімічна, а до складу, зазвичай, входить три компоненти:

сода (гідрокарбонат натрію);
кисла сіль;
нейтральні інгредієнти (борошно, різні види крохмалю).

При тепловому впливі з соди виділяється необхідний для пишності випічки вуглекислий газ. Але, на жаль, вже при 90 °C сода перестає працювати. На допомогу приходить кислий компонент (кисла сіль). Вступаючи в реакцію з содою і змішуючись з іншими інгредієнтами випічки, вона продовжує процес реакції, тому виділення вуглекислого газу не припиняється.

Нейтральні інгредієнти в складі пекарського порошку потрібні для того, щоб загальмувати виділення газу до безпосереднього початку випічки. Розпушувачу потрібен додатковий відчутний обсяг — це допомагає в точності підрахунку інгредієнтів при замішуванні тіста. Саме тому в складі ви можете виявити крохмаль або борошно. Пам'ятайте, що у різних виробників склад розпушувача може відрізнятися.

Сода — гідна альтернатива розпушувача

Господині, яким вже набрид у використанні промисловий пекарський порошок для своєї домашньої випічки, ставлять собі питання, чи можна замінити розпушувач содою. Так, але пропорції цих «кулінарних помічників» не будуть однаковими. Для зручності вкажемо пропорції не в грамах, а у звичних чайних ложках.

Співвідношення: 1 чайну ложку соди можна замінити 2 чайними ложками магазинного розпушувача.

Сода надасть тісту потрібну текстуру, але якщо з нею переборщити, смак і колір випічки може змінитися не в кращу сторону.

Якщо ви з якихось причин не хочете використовувати розпушувач, його сміливо можна замінити содою, але хімічна природа цієї добавки залишиться незмінною. До речі, біологічний розпушувач — це дріжджі. Вони забезпечують рихлість тісту за рахунок бродіння цукрів.

Тепер ви знаєте, в якій пропорції замінити розпушувач содою. Але пам'ятайте: для того, щоб нівелювати своєрідний смак соди і запустити хімічний процес вивільнення вуглекислого газу, її необхідно погасити оцтом, мінералкою або лимонним соком.

Якщо ви гасите соду оцтом, то пропорції наступні: 1 частина оцту до 2 частин соди.

Гасіння соди в столовій ложці і подальше додавання отриманої суміші в тісто, на жаль, не дуже ефективне. Цей спосіб вже застарів. Весь вуглекислий газ за секунду випаровується, так і не діставшись до борошна та інших інгредієнтів майбутнього кексу або пирога. Не бійтеся застосовувати розпушувач як альтернативу соді: він нешкідливий і простий у використанні.





На правах реклами