Поради господиням: що краще використовувати у випічку - соду чи розпушувач
Що таке розпушувач і навіщо він потрібен
Перш за все, розпушувач (друга його назва, часто зустрічається в рецептах, — пекарський порошок) — це харчова добавка, яка використовується у виробництві випічки і кондитерських виробів. По виду розпушувач нагадує білий сипучий порошок. Його природа — хімічна, а до складу, зазвичай, входить три компоненти:
сода (гідрокарбонат натрію);
кисла сіль;
нейтральні інгредієнти (борошно, різні види крохмалю).
При тепловому впливі з соди виділяється необхідний для пишності випічки вуглекислий газ. Але, на жаль, вже при 90 °C сода перестає працювати. На допомогу приходить кислий компонент (кисла сіль). Вступаючи в реакцію з содою і змішуючись з іншими інгредієнтами випічки, вона продовжує процес реакції, тому виділення вуглекислого газу не припиняється.
Нейтральні інгредієнти в складі пекарського порошку потрібні для того, щоб загальмувати виділення газу до безпосереднього початку випічки. Розпушувачу потрібен додатковий відчутний обсяг — це допомагає в точності підрахунку інгредієнтів при замішуванні тіста. Саме тому в складі ви можете виявити крохмаль або борошно. Пам'ятайте, що у різних виробників склад розпушувача може відрізнятися.
Сода — гідна альтернатива розпушувача
Господині, яким вже набрид у використанні промисловий пекарський порошок для своєї домашньої випічки, ставлять собі питання, чи можна замінити розпушувач содою. Так, але пропорції цих «кулінарних помічників» не будуть однаковими. Для зручності вкажемо пропорції не в грамах, а у звичних чайних ложках.
Співвідношення: 1 чайну ложку соди можна замінити 2 чайними ложками магазинного розпушувача.
Сода надасть тісту потрібну текстуру, але якщо з нею переборщити, смак і колір випічки може змінитися не в кращу сторону.
Якщо ви з якихось причин не хочете використовувати розпушувач, його сміливо можна замінити содою, але хімічна природа цієї добавки залишиться незмінною. До речі, біологічний розпушувач — це дріжджі. Вони забезпечують рихлість тісту за рахунок бродіння цукрів.
Тепер ви знаєте, в якій пропорції замінити розпушувач содою. Але пам'ятайте: для того, щоб нівелювати своєрідний смак соди і запустити хімічний процес вивільнення вуглекислого газу, її необхідно погасити оцтом, мінералкою або лимонним соком.
Якщо ви гасите соду оцтом, то пропорції наступні: 1 частина оцту до 2 частин соди.
Гасіння соди в столовій ложці і подальше додавання отриманої суміші в тісто, на жаль, не дуже ефективне. Цей спосіб вже застарів. Весь вуглекислий газ за секунду випаровується, так і не діставшись до борошна та інших інгредієнтів майбутнього кексу або пирога. Не бійтеся застосовувати розпушувач як альтернативу соді: він нешкідливий і простий у використанні.

У березні на Рівненщині народилося 771 немовля

Упродовж березня 2025 року в області зареєстровано 771 новонародженого. Про це повідомили в обласному управлінні юстиції.
переглядів: 298
У Рівненській громаді знижується захворюваність на грип, ГРВІ та COVID-19

Захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції у Рівненській міській територіальній громаді демонструє тенденцію до зниження.
переглядів: 322
Рівненські нейрохірурги врятували 9-річного Макара після тяжкої ДТП

У Рівненській обласній дитячій лікарні нейрохірурги здійснили справжнє диво, врятувавши 9-річного Макара з села Шубків, який потрапив у критичному стані після того, як його збив мікроавтобус.
переглядів: 504
9 квітня Рівне проведе в останню путь захисника України Олега Переходька

Завтра, 9 квітня 2025 року, Рівне знову порине у скорботі, прощаючись зі своїм Героєм – солдатом Олегом Миколайовичем Переходьком, який віддав своє життя, захищаючи Україну від російських окупантів на Луганському напрямку.
переглядів: 526
Від депутата до морпіха: Василь Жабчик — про свій вибір, війну і силу

У часи, коли доля країни вирішується на полі бою, справжнє лідерство і патріотизм проявляються не лише в кабінетах чи сесійних залах, а передусім — на передовій. Василь Жабчик — депутат Рівненської районної ради, який не став чекати кращого моменту чи сховатися за мандатом.
переглядів: 726