Ми у Facebook
20.03.2022, 09:20

20 березня: яке у цей день свято

Сьогодні, 20 березня відзначаємо День весняного рівнодення. Це особливий час, коли тривалість світлового дня дорівнює ночі.
Взагалі, рівнодення — це мить, коли центр сонячного диска у своєму видимому русі екліптикою перетинає небесний екватор. У дні рівнодення тривалість дня на всій Землі, крім районів земних полюсів, майже дорівнює тривалості ночі.

Точка, в якій центр Сонця перетинає екватор під час руху з південної півкулі до північної, називається точкою весняного рівнодення, протилежна — точкою осіннього рівнодення.

Це астрономічний початок весни – час, від якого день поступово ставатиме довшим, а ніч коротшою, і довкола ставатиме тепліше, зеленіше.

У народному календарі дата отримала назву Весняне рівнодення, Весняний сонцеворот, Вербоносиця, Лазар.

Вважалося, що 20 березня, тобто день весняного рівнодення, потрібно провести в доброму здоров'ї, гарному настрої та дружніх відносинах.


Звичаї, обряди і забобони 20 березня

Не можна розважатися й діяти безглуздо, потрібно ставити цілі та починати важливі справи. Не варто з'ясовувати ні з ким стосунки, конфліктувати. У помешканні слід прибрати: викинути мотлох, окропити все святою водою.

Прогноз 20 березня

- день похмурий – можуть вдарити приморозки;
- горизонт синій – до швидкого потепління;
- дме південний вітер – до весняної посухи.

У цей день також відзначають Міжнародний день щастя. Наш український день щастя відзначимо в день ПЕРЕМОГИ!







На правах реклами