Ми у Facebook
08.06.2022, 15:01

Що таке "Каїнова душа"?

фото з prm.ua.

У Православній церкві України пояснили значення деяких біблійних афоризмів.
Серед безлічі імен, які подає нам Священне Писання, є кілька, які на всі віки стали синонімами злого, гріховного поводження: зрадників називають іудами, злих і жорстоких людей – іродами, грубих і нетактовних – хамами, вбивць – каїнами. Каїн вчинив перше навмисне вбивство на землі, ба більше, він скоїв братовбивчий злочин – убив свого рідного молодшого брата. Вбив через заздрість і злість, зовсім за це не розкаявся і тому був проклятий Богом та відмічений тавром злочинця, «каїновою печаттю».
Ким же був Каїн, що його підштовхнуло на вбивство і чому Господь його таврував?




Каїн був першою дитиною Адама та Єви, отже, першою людиною, не безпосередньо створеною Богом, а народженою людьми. Його ім'я в перекладі з давньоєврейської означало «придбаний», «набутий», недаремно Єва казала про Каїна: «Придбала я людину від Господа!» (Бут. 4: 1). Каїн став першим землевласником, хліборобом.

Авель був другою дитиною Адама і Єви, він випасав отари овець. Коли прийшов час, обидва брати принесли дари Господу: Каїн «приніс від плодів землі», а Авель «від первістків отари своєї і від лона їх» (Бут. 4: 3, 4). Господь прийняв дари Авеля, а Каїна не прийняв. Через це Каїн образився на Бога і розізлився на Авеля. Одержимий заздрістю, він заманив брата на поле і вбив його. До того ж, Каїн зовсім не жахнувся скоєним, на пряме запитання Господа: «Де Авель, брат твій?», він відповів: «Не знаю; хіба я сторож братові моєму?» (Бут. 4: 9).

Сама земля волала про жорстокість Каїна через пролиття крові брата Авеля, Господь розгнівався, прокляв його і зробив його вигнанцем та мандрівником на землі. Але навіть тоді не відчув докорів сумління Каїн, заявивши Богу: «Ось, Ти тепер зганяєш мене з лиця землі, і від лиця Твого я сховаюсь, і буду вигнанцем і мандрівцем на землі; і всякий, хто зустрінеться зі мною, уб’є мене» (Бут. 4: 14). На що Бог зробив Каїнові знамення, щоб ніхто, зустрівшись з ним, не убив його.

Яким саме було те знамення, Священне Писання не деталізує, тому за всю історію щодо цього було багато різних припущень. Під «каїновою печаттю» більшість розуміла якесь видиме тавро, подібне до тих, якими помічали засуджених злочинців, рабів. Але богослови говорять про інше знамення Каїна, яким Бог не прирік його на смерть, а навпаки, зупинив смерть, припинивши можливу низку вбивств на ґрунті помсти, яка могла б розгорітися серед перших людей.

Після того Господь жодного разу не говорив з Каїном і забрав Своє благословення. Каїн не міг більше працювати на землі, а тому оселився на сході від Едему та відгородився від природи, збудувавши перше на землі місто. Оточуючий світ став для нього чужим, він вбачав у ньому небезпеку, а тому бажав сховатися за мурами міста. Такою є психологія вбивці: той, хто вчинив зло, боїться такої ж відплати, йому тривожно, страшно і постійно хочеться сховатись. Вбивця не винить себе, він перекладає провину на інших, а штовхають його на злочин спокуси диявола – злість, заздрість, гординя, марнославство.

Такою, каїновою, є душа кожного вбивці на землі. Чи не подібно поводить себе нині тиран і агресор путін? Чи не ховається, не боїться, не бреше, не перекладає відповідальність, не винить інших у своїх гріхах?.. Але знаємо зі Священного Писання і з численних прикладів історії: каїнів гріх – заздрість та братовбивство – проклятий Богом, а покарання за це – вигнання, ізоляція та зневага усього каїнового роду.

Про це йдеться на офіційній сторінці Православної церкви України у мережі Фейсбук.





На правах реклами