Ми у Facebook
05.08.2022, 15:47

Розумний будинок: чи зможе він захистити від зловмисників

Розумний будинок щораз більше набуває популярності, так як пропонує багато функцій, які значно спрощують життя людині. Але дивлячись на розвиток технологій, шахраї також розвивають свої методи та можуть проникати чи зламувати певні системи розумного будинку. Одразу зазначимо, що ми не хочемо вас налякати, лише попередити про можливі небезпеки та надати рекомендації щодо захисту.
Більше цікавого матеріалу читайте на itech.co.ua.
Перша рекомендація стосуватиметься захисту Wi-Fi. Користуючись функціями розумного будинку, які потребують підключення до мережі, ви повинні захистити найперше свій Wi-Fi. Для цього ніколи не використовуйте логін та пароль для свого маршрутизатора з коробки, після покупки та встановлення пристрою змініть назву і встановіть власний, безпечний пароль. Також зверніть увагу на протокол безпеки вашого маршрутизатора, варто використовувати WPA2, а ще краще WPA3. Якщо ваш маршрутизатор не надає відповідних протоколів безпеки, ймовірно він застарів, тому варто змінити його на новий, більш сучасний та безпечний пристрій.

Оновлення пристроїв. Усі пристрої від смартфонів до роботів-пилососів потребують вчасного оновлення прошивки, тому тут рекомендується підключити пристрій до автоматичного оновлення у його виробника. За відсутності автоматичного оновлення робіть це вручну після появи відповідного повідомлення на ваших розумних пристроях. Використання застарілого програмного забезпечення та відсутність оновлення надають шахраям можливість отримати доступ до ваших ґаджетів.

Керуючи пристроями свого розумного будинку за допомогою мобільних застосунків із використанням облікових записів створіть справді надійний пароль для доступу до них. Якщо програм декілька, то використовуйте різні паролі для кожної з них. Тут можна використовувати генератори паролів для створення справді унікального ключа захисту, також можна користуватись менеджерами паролів для їх збереження. Ще ви можете використовувати двофакторну автентифікацію, для ще кращого захисту своїх облікових записів.

Користуючись багатьма пристроями розумного будинку рекомендується розділити мережу та користуватись підключенням ноутбука чи пк до однієї, а розумного холодильна чи іншого приладу до іншої. Таким чином ви зможете захистити свої дані на ноутбуці, допустимо при отриманні доступу до мережі через злам системи розумного холодильника.

Окрім цього, ви можете переглядати наявні підключення до вашої мережі, та виявляти невідомі.





На правах реклами