Ми у Facebook
07.08.2022, 15:22

Як до Рівного евакуювали тварин з зони бойових дій

Під час війни під загрозою обстрілів та знищення стали не тільки люди, а і тварини. Адже окупанти не дивляться ні на що. Їм не цікаве збереження популяції чи хоча б елементарна повага до роботи зоопарків, які щоденною працею доглядали за тваринами...
Саме тому поруч із релокацією бізнесу, евакуацією людей особливо гостро постала проблема перевезення тварин.

Один лиш факт про те, що після окупації Херсона, рашисти дали наказ перебити поголів'я великої рогатої худоби заповідника Асканія-Нова для того, щоб годувати своїх недовійськових, змушує замислитися над цинізмом усіх їх дій...

Тим самим, тікати від обстрілів та життя в окупації, змушені були тварини декількох міст України, де ведуться активні бойові дії.
В пошуках нової домівки більше 60 різних видів тварин знайшли прихисток саме у Рівному. І це не випадково. Адже рівненський зоопарк вважається без перебільшення одним з кращих в Україні. А на період війни тут заявили про готовність "потіснити" своїх мешканців, щоб звільнити частину вольєрів для гостей-тварин. А паралельно з цим розпочали будівництво нового житла для тварин-переселенців.



Але проблема ж була не тільки в тому, щоб знайти місця для розміщення тварин, було викликом те, як їх перевести з зони активних бойових дій. Мова про те, що з територій, де постійно стріляють проблематично виїхати самим людям. А уявіть, коли мова йде про тварин для яких потрібні корми, клітки і спеціальний транспорт для транспортування.

Водночас, коли чекати і тягнути час вже не було як, зоокіпери приймали рішення про евакуацію і починали діяти.

Так, тварин з «Парку XII місяців» тривалий час жили на межі виживання, адже була відсутня електрика. Говорити про повноцінне забезпечення харчами взагалі не можна. Аджк все трималося на ініціативності людей, які прагнули якомога більше підтримати тварин і дати їм шанс вижити.



Коли зоопарк прийняв рішення про евакуацію певних видів, стало зрозуміло, що поруч з транспортними труднощами, вступають і моральні.

Адже емоційний стан тварин був на межі. Для багатьох з них ця "пригода" стада справжнім викликом, але за словами працівників рівненського зоопарку, всі ці зусилля були не даремними. Бо зараз усі тварин-переселенці почуваються добре та можна сміливо говорити, що вони адаптувалися до нових та незвичних для них умов життя.



Загалом до Рівного евакуювалися більше 60 тварин. Вони приїхали з Дніпра, Харкова, Київщини. Вісім альпак привезти із Харкова, двадцять єнотів-полоскунів із Дніпра, 17 приматів з Парк XII Місяців із Київської області. А ще населення зоопарку збільшилося завдяки новоприбулим гібонам, капуцинам, дикобразом, фазанам, мавпам та іншим.





Можна з впевненістю сказати, що тварин-переселенців з радістю зустрічало усе місто. Чому?! Адже звільнених кліток від переселення тварин та тих, які використовують на час карантину у зоопарку було недостатньо. То ж рівняни активно відгукнулися на заклик зоопарку про те, щоб зібрати кошти та облаштувати вольєри до нових мешканців рівненського зоологічного парку.



На сьогодні перший етап будівництва завершено, вольєри введено в експлуатацію, і тварини вже в нових домівках. Але працівники зоопарку не зупиняються до досягнутому, готові працювати далі над вольєрами і в перспективі за потреби приймати нових тварин.






На правах реклами