Ми у Facebook
08.09.2022, 11:20

Корисні поради: Коли садити часник на зиму

Коли садити часник на зиму, як правильно підготувати ґрунт для висадки і чим підживлювати культуру восени - відповіді на ці питання допоможуть отримати хороший урожай на весні.
Посадка озимого часнику вважається оптимальною приблизно за 35-45 днів до початку стабільних морозів, щоб він встиг наростити кореневу систему, але при цьому його зелена надземна частина не повинна проклюнутися до весни. Зазвичай це роблять після Покрови (14 жовтня). Як і для цибулі, так і для часнику занадто рання та занадто пізня посадки є згубними.

Категорично не рекомендується допускати, щоб часник проріс, тому не варто висаджувати його надто рано. Якщо ж зробити це пізно, культура не встигне укорінитися, що призведе до її підмерзання.

Перш ніж підготувати ділянку, потрібно визначитися, після чого рекомендовано садити озимий часник. Найкраще він росте після однорічних овочів, які мають короткий вегетативний період:

гарбузи;
баклажани;
огірки;
перець;
зернові культури;
кабачки;
ягідні кущі.


А ось на ділянках, де росли коренеплоди, садити часник на зиму не варто. Так як їх прибирають з городів пізно, земля не встигає відновитися. Категорично забороняється висаджувати часник після часнику. Також не можна вибирати ділянку, де раніше росла цибуля.

Потрібно звернути увагу і на інші особливості:

-обирайте сонячну грядку — головки часнику не зможуть добре розвинутися без достатньої кількості сонячного світла;

-ця культура не любить кислі ґрунти — якщо у вас кисла ділянка, її потрібно розкислити за допомогою добрив за кілька тижнів до посадки;

-за два тижні до того, як ви будете висаджувати часник, землю необхідно підживити і внести добрива — 5 кг перегною на 1 м2, 20 г калійної солі і 30 г суперфосфату.

Як садити часник:

- Часник під зиму потрібно висаджувати на глибину не більше 10 см в зарання підготовлені борозденки.
- Притримуйтеся відстані між зубчиками в 10-15 см, в залежності від розміру посадкового матеріалу.
- Якщо під час підготовки ґрунту вносився перегній, на його шар необхідно додати пісок (до 3 см), щоб захистити часник від гниття.
- Обов’язково захистіть ділянку після посадки зубчиків — для цього підійде опале листя, дерев’яна стружка, сухий торф.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ