Ми у Facebook
29.09.2022, 11:14

Як можна зараз продавати землю?

Ринок землі пропрацював в Україні вже більше року. Повноцінної роботи реформи побачити не вдалося, не в останню чергу через повномасштабну війну, однак адвокат Львів вдалося допомогти оформити чимало угод.

Робота ринку землі в часи війни


Робота земельної реформи почалася з 1 липня 2021 року, втім її активність була не такою, як того хотілось би. Спочатку на заваді був коронавірус, а тепер причиною нестабільної роботи стала війна.

Окрім того, роботу ринку притормозила притаманна літньому періоду низька ділова активність, а також непідготовленість нотаріусів.

З часом ситуація почала змінюватись, так за рік було укладено близько 90 тисяч угод купівлі-продажу. Якщо до 24 лютого могло укладатись по п'ять угод, то з початку повномасштабного вторгнення росії ця цифра зменшилась до нуля.

Після лютневого приходу окупантів на територію України - ринок землі зупинився. Міністерство юстиції заблокувало реєстри, адже не було розуміння, хто має до них доступ - відповідно не могли працювати і нотаріуси.
Відновлення почалося приблизно в середині травня, в основному на тих територіях, де бойових дій не відбувалось. Люди почали активніше продавати землю, в тому числі через невизначеність і страх втратити все що залишилось.

Якщо в довоєнний період за землями з українським чорноземом стояли величезні черги, то зараз їх немає взагалі.

Кількість людей, що бажають продати землю в прикордонних областях весь час зростає. В основному це Київська, Житомирська та Чернігівська область.

Процедура продажу землі


Для того, щоб оформити продаж землі Львів, покупець та продавець земельної ділянки повинні взяти необхідні документи (паспорт, ідентифікаційний код та документ що посвідчує право власності на землю) і прийти до нотаріуса для оформлення всіх необхідних паперів.

Далі укладається договір купівлі-продажу, який обов'язково має містити такі пункти як:

- сторони договору;
- вид угоди, що укладається;
- предмет угоди;
- відомості про документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку;
- документи, що підтверджують відсутність заборон на продаж ділянки;
- документ, що надає підтвердження відсутності чи наявності обмежень щодо використання ділянки за її призначенням;
- ціна;
- права та обов'язки обох сторін;
- кадастровий номер ділянки.

Нотаріуси та юристи адвокатського об'єднання "Бачинський та партнери" готові надати свої юридичні консультації та послуги в продажі земельних ділянок. Більше ви можете дізнатися на сайті: legalaid.ua





На правах реклами