Ми у Facebook
03.10.2022, 12:02

Захист від радіації: Коли й як правильно приймати йодид калію

В разі радіаційної аварії МОЗ має забезпечити людей пігулками йодиду калію, який нейтралізує дію радіоакивного йоду на організм. Як правильно приймати препарат та кому протипоказано вживання цих ліків?
Суспільне розповідає, як правильно приймати ці ліки при загрозі радіоактивного забруднення, кому ці ліки протипоказані й чому їх рекомендують лише в разі підтвердженої надзвичайної ситуації.

У якому випадку треба приймати йодид калію

В разі будь-якої загрози чи викиду радіації, українців негайно проінформують про потребу в пігулках і місця, де їх можна отримати. Повідомлення оприлюднять офіційні органи влади та ДСНС через офіційні канали: радіо, телеканали, на офіційних сайтах тощо, тому слід подбати про наявність мобільного інтернету, теле- та радіозв'язку.

Керівник Директорату громадського здоров’я МОЗ запевняє: ліки роздадуть безкоштовно.

"Влада буде розуміти, куди рухається хмара, на яких територіях слід вживати ті чи інші контрзаходи. Пункти видачі будуть визначені. Вони визначені вже зараз і органи влади місцеві відповідні, центральні органи влади будуть доносити інформацію, де отримувати калію йодид", — пояснив він.

Приймати пігулки просто зараз, "для профілактики", не можна. Препарат діє лише короткий проміжок часу і може спричинити порушення функції щитоподібної залози, заблокувати її роботу, зазначає заввідділення ендокринної хірургії Київського міського ендокринологічного центру Сергій Цимбалюк.

"Приймати калію йодид без сповіщення не можна, бо будуть ускладнення в вигляді різних хвороб щитоподібної залози. А коли настане час екстреної йодопрофілактики, вона вже не матиме ефекту. Ефективне прийняття препарату за 6 годин до можливого враження радіоактивним йодом та 8 годин після такого враження", — застерігає медик.

Чому використовують саме йодид калію

Коли відбувається викид радіації, у повітря потрапляє радіоактивний йод, який має згубний вплив на щитоподібну залозу, розповідає заввідділення ендокринної хірургії Київського міського ендокринологічного центру Сергій Цимбалюк.

Саме йодид калію блокує щитоподібну залозу і перешкоджає накопиченню радіоактивного йоду в організмі.

"Йодид калію може врятувати саме щитоподібну залозу від згубного впливу радіоактивного йоду, який викликає злоякісні процеси в ній. Рекомендації полягають у тому, щоби заблокувати щитоподібну залозу звичайним йодом, і вона не змогла захопити шкідливий радіоактивний йод", — пояснює лікар.

Крім того, зазначає ендокринолог Сергій Цимбалюк, профілактика калієм йодиду дає результат тільки проти радіоактивного йоду.

"Інші чинники радіоактивного забруднення, такі як стронцій, приміром, впливають більше на кісткову систему, на інші органи", — зазначає лікар.

Не всім потрібні ці пігулки, адже вони можуть як врятувати, так і нашкодити, наголошують медики. Що треба знати (поради МОЗ та лікарів):

- Приймати йодид калію треба лише після офіційного сповіщення і лише одноразово.
- Оптимальний ефект препарат має при прийомі не раніше, ніж приблизно за шість годин (щонайменше за три години) до того, як радіоактивна хмара сягне території.
- Йодид калію залишається ефективним і одночасно з надходженням хмари і також протягом шести-восьми годин після.
- Через 14 годин після зараження радіоактивним йодом ефективність йодної профілактики зменшується до 50%.
- Через 24 години йодна профілактика неефективна й навпаки шкодить.

Які дози пігулок калію йодиду приймати:

діти від одного місяця до трьох років — 32 мг,
діти 3-12 років — 62,5 мг,
підлітки 12-13 років та дорослі до 40 років — 125 мг,
Кому протипоказані ліки:

Людям віком понад 40 років — за винятком вагітних жінок або тих, які продовжують грудне вигодовування — приймати калію йодид не потрібно: в такому віці щитоподібна залоза не накопичує радіоактивний йод, а прийом йодиду калію може призвести до порушеннь функції щитоподібної залози, зокрема гіпотеріозу.

Крім того, профілактика йодом має винятки: це алергія на такі препарати, більшість хвороб щитоподібної залози, деякі види дерматиту та васкуліту, звертає увагу лікар-ендокринолог Сергій Цимблюк.





На правах реклами