Ми у Facebook
29.10.2022, 17:22

У Рівному провели масштабний пенітенціарний форум

Днями у нашому місті відбувся незвичний для регіону захід – ІІ Міжнародний пенітенціарний форум «Пенітенціарна система у глобальному вимірі».
Форум звичайно ж був проведений у режимі онлайн, однак масштаби цього дійства та склад його учасників вражають. З метою з’ясувати для чого у нашому регіоні проведений цей форум та яка була мета його проведення, ми звернулись до одного із його модераторів – проректора з наукової роботи Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука, кандидата юридичних наук, професора, академіка Андрія Боровика.



Пане Андрію як зародилась ідея проведення даного форуму і які основні ціли Ви ставили перед собою, як його модератор?


- Ідея організації та проведення форуму дійсно зародилась у стінах нашого університету. Власне це була ініціатива професора кафедри кримінально-правових та адміністративно-правових дисциплін, доктора юридичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України Івана Богатирьова, а я її активно підтримав. Це уже другий Пенітенціарний форум, який ми організовуємо. Перший був проведений 29 жовтня минулого року і одразу ж наробив багато шуму як у Міністерстві юстиції України так і у Державному департаменті з питань виконання покарань. Річ у тім, що вчені-кримінологи уже під час першого форуму у 2021 році викинули на загальне обговорення низку актуальних і важливих питань, починаючи від роздільного тримання засуджених, закінчуючи функціонуванням незаконних слідчих ізоляторів, а це призвело до того, що вказані питання уже не змогли замовчувати.




Хто у цьому році приймав участь у міжнародному форумі і чи запрошували Ви до його роботи не лише науковців, а і практиків?


У цьому році кількість учасників форуму та їх географія значно розширились. Крім видатних вчених-кримінологів з України, таких як Іван Богатирьов, Валентин Коваленко, Олександр Джужа, Олексій Гумін, Олександр Колб, Олег Шкута, Михайло Пузирьов, Олена Рябчинська, Любов Крупнова та багато інших, до нас приєднались доктори наук, професори з-за кордону, такі як Валерій Бужор – ректор Інституту кримінального права і прикладної кримінології республіки Молдова, Йозеф Зятько – Президент Європейського інституту безперервної освіти (Словацька Республіка), Властиміл Віцен – ректор Університету політичних та соціальних наук (Чехія).
Щодо практиків, то активну участь у роботі форуму прийняли Олег Янчук – керівник Державної установи «Центр пробації» та Олександр Адамець – керівник Рівненського відділення Центру, Валерій Колівошко – начальник управління рессоціалізації і соціальної реабілітації Департаменту з питань виконання покарань України, Володимир Стаднік – начальник управління дотримання прав засуджених зазначеного департаменту та багато інших, включаючи адвокатів, суддів та прокурорів.




Які основні проблемні питання винесено на розгляд учасниками форуму?


Багато коректив до функціонування усіх інститутів в Україні внесла війна. І пенітенціарна система не стала винятком. Як приклад, Олег Шкута підняв надзвичайно актуальне питання залишення нашою державою осіб, які тимчасово утримувались у Слідчому ізоляторі Херсону на тимчасово окупованій території. Чому вказані особи не були переведені до інших слідчих ізоляторів, адже всі прекрасно розуміли, що здійснюється наступ на Херсонську область? Наразі доля цих громадян України невідома…..Багато уваги під час форуму було приділено питанням незаконного функціонування «платних» камер у слідчих ізоляторах для так званого «блатного» контингенту, що порушує принцип рівності громадян перед законом і судом визначений Конституцією України. Професор Олександр Джужа зауважив, що давно потребує внесення змін Закон України «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві». Вченими та практиками звернуто увагу на утримання військово-полених та їх охорону працівниками Департаменту з питань виконання покарань, а не Військовою службою правопорядку, як це передбачено законом та низку інших надзвичайно актуальних та важливих питань.

Андрію Володимировичу, а які рішення приймались за результатами проведення Пенітенціарних форумів та чи систематизувались матеріали їх проведення?


За результатами роботи кожного з форумів сформовано Рекомендації, які скеровуються для розгляду у Міністерство юстиції України. Крім того, формуються збірники тез учасників Пенітенціарного форуму, які розсилаються їх учасникам та до обласних та університетських бібліотек, щоб науковці та здобувачі вищої освіти могли з ними ознайомитись.





На правах реклами