Ми у Facebook
09.11.2022, 09:00

День української писемності та мови: Цікаві факти про солов'їну

9 листопада у всьому світі українці відзначають важливе національне свято – День української писемності та мови. Ми зібрали цікавинки про солов'їну, адже вона дивовижна!
Свято писемності та української мови започаткували ще у 1997 році. Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови у консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

Дата цього свята припадає ще й на православне свято – День вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці розпочинається писемна українська мова.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО УКРАЇНСЬКУ МОВУ:

- Українська мова багата на зменшувальні форми. Зменшувальну форму має навіть слово “вороги” – “вороженьки”.

- Офіційно вважається, що після видання "Енеїди" Івана Котляревського (1798 рік), українська мова була прирівняна до літературної мови.

- Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.

- Найдовше слово в українській мові складається з 30 літер! Спробуйте вимовити “дихлордифенілтрихлорметилметан” (це хімікат для боротьби зі шкідниками).

- Перший український “Буквар” видав у 1574 року у Львові першодрукар Іван Федоров. До наших часів дійшов лише один примірник книги, який було знайдено 1927-го в Римі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Наймилозвучніші слова української мови
Цікаве дозвілля у Рівному: Куди піти 7-13 листопада

День української писемності та мови 2022: Як взяти участь у написанні диктанту






На правах реклами