Ми у Facebook
24.11.2022, 19:13

Чому швейцарський багатофункціональний армійський ніж так називається, і для чого він потрібен?

Багатофункціональними називають складані ножі, які, крім ріжучого клинка, мають ще й набір додаткових інструментів, наприклад – відкривачок, викруток, штопора та іншого в тому ж дусі.
Так як перші ножі такого типу почали виготовляти наприкінці дев'ятнадцятого століття в Швейцарії, усі багатофункціональні складні досі за традицією часто називають швейцарськими. Хоча у наш час багатофункціональний ніж може мати будь-яке інше походження, хоч – європейське, хоч – китайське. Але традиція є традицією.

Часто до слова «швейцарський» додають ще й «армійський». Це тому, що перші моделі багатофункціональних ножів випускалися саме на замовлення швейцарської армії. Хоча зараз ви легко знайдете безліч варіантів суто цивільного призначення.

Швейцарський складаний ніж має просто безліч способів його застосування. Та й виглядає він дуже добре. Це – одна з тих речей, що може стати вашим вірним супутником у житті. Ну, а неперевершеною класикою ці ножі стали вже давно.

Безліч людей у ​​всьому світі щодня використовують свої швейцарські ножі для різних справ. Багатофункціональний ніж допоможе розкрити консервну банку чи пакунок з супермаркету, розпалити багаття, приготувати обід, витягнути цвях, почистити чи полагодити одяг та взуття, відкрити пляшку, перерізати шнур чи дріт і навіть привести до ладу самого себе. Ця, начебто нічим не примітна річ, справді може значно полегшити ваше життя. Багато способів застосування багатофункціональних ножів не очевидні на перший погляд. Тому на тому ж Youtube існують цілі канали, присвячені виключно різним способам застосування швейцарських ножів.

Причому, справжні швейцарські ножі такі надійні і довговічні, що просто не віриться, що ці речі випускають в нашу епоху одноразових товарів, що швидко змінюються. Просто вражає, що такі виробники, як Victorinox, досі примудряються заробляти гроші, випускаючи ножі, які слугують своїм господарям десятиліттями.

Але саме тому безліч людей по всьому світу так цінує свої швейцарські армійські ножі.

Справжній армійський швейцарський ніж – супутник на все життя. Причому моделей і варіантів цих ножів так багато, що кожен зможе знайти своє ідеальне поєднання форми та функцій. У деяких моделях буває до 18 інструментів, серед яких трапляються такі незвичайні для стандартного ножа предмети, як кулькова ручка або мр3-плеєр. Останні моделі багатофункціональних ножів оснащуються лазерними указками, флеш-накопичувачами та Bluetooth.

Вже є складані ножі з наборами інструментів, призначених для ремонту комп'ютерів. У продажу є ножі всіх кольорів веселки (хоча багато хто скаже вам, що оригінальний червоний важко перевершити). Існують навіть крихітні жіночі ножі, пофарбовані в лимонний, рожевий і м'ятно-зелений кольори. Вони випускаються в комплекті з акуратним клинком, пилочкою для нігтів, ножицями та інструментом для чищення нігтів і чудово розміщуються в дамській сумочці або навіть гаманці. Виготовляються і швейцарські ножі-брелоки.

Але, все одно, швейцарський армійський ніж має все ту ж легко впізнавану, випробувану форму, яку він набув у далекому 1897 році, коли виробник хірургічного обладнання (і за сумісництвом, інженер-винахідник) Карл Ельзенер, запатентував свій армійський багатофункціональний ніж.

Ці ножі досі виготовляються у швейцарському місті, що називається Ібах. І вони все ще входять у комплект екіпірування німецьких та швейцарських солдатів (а також американських астронавтів). Щоправда, звичайно, конструкція ножа вже суттєво оновилася. Наприклад, клинки останніх армійських моделей можна відкривати однією рукою.

Назва компанії, заснованої Ельзнером – Victorinox. Це ім'я зараз відоме буквально всьому цивілізованому світу. Назва бренду складена із двох частин.

Вікторією звали матір Ельзнера. Справа в тому, що легендарний винахідник багатофункціонального ножа далеко не відразу досяг успіху. Безліч його ранніх спроб спіткала невдача. Але мати завжди підтримувала свого сина і той цілком справедливо вважав, що без її допомоги (як моральної, так і фінансової) давно вже опустив би руки і зазнав невдачі.

Ну а слово «inox» перекладається з французької, як «нержавіюча сталь». Колись звична нам нержавіюча сталь була високотехнологічною новинкою. Тому Ельзнер справедливо вирішив, що про одну з головних на той момент переваг його ножів слід повідомляти одразу.

Зараз фабрика Victorinox – одна з найбільших у Європі. На ній виробляється 60 000 швейцарських армійських ножів на день.

Крім Victorinox багатофункціональні ножі зараз виробляє багато інших компаній. Хтось просто копіює швейцарські моделі, хтось вигадує свої. Але можна з впевненістю стверджувати, що саме складані багатофункціональні складні на кшталт швейцарських є найпопулярнішими кишеньковими ножами у світі.






На правах реклами