Ми у Facebook
30.11.2022, 08:52

Як вибрати пухову ковдру: плюси та мінуси

При виборі ковдри зазвичай рекомендують звертати увагу на екологічність, вагу та теплоізоляційні властивості. У цьому плані найбільшої популярності набули пухові ковдри, при виробництві яких і використовують пташиний пух і перо. Завдяки натуральному наповнювачу вони добре зігрівають, мало важать та можуть прослужити до 20 років. Однак у них є недоліки, які потрібно враховувати під час покупки. Вибрати якісну пухову ковдру допоможе інтернет-магазин Cappone. На які параметри при цьому потрібно орієнтуватися, ви дізнаєтесь у статті.

Матеріал пухової ковдри


При виробництві цієї постільної білизни використовують пух та перо птахів — білих та сірих гусей, гаги та качок. Найбільш теплим, цінним і легким вважається гагачий пух. Легкістю відрізняється пух білих гусей. Недолік цих наповнювачів — ціна. До бюджетних відносяться моделі з сірого гусячого та качиного пуху. Щоправда, вони поступаються як за теплоізоляційними властивостями, так і за терміном служби.

У ході виробництва сировина проходить ретельне перероблення, яка включає такі етапи:

1. Сортування за складом та кольором.
2. Ретельне очищення, в ході якого видаляють жорстке пір'я, пір'я без стрижня, залишки підкрилка.
3. Обробку спеціальним антистатичним засобом та дезінфекційним шампунем.
4. Ретельне полоскання та віджимання.
5. Сушіння при високій температурі, спрямоване на знищення мікроорганізмів та комах.
6. Контроль якості.

Очищена і висушена сировина переходить на наступний етап, в ході якого набивається в чохли. При пошитті останніх використовують батист, сатиновий або атласний жакард, лляний або бавовняний тік, тенсель або суміші, до складу яких входить шовк і сатин. Головне, щоб чохол був не пористим. Для цього його додатково прошивають кантом, який не дає пуху вилізти назовні. Чохол може бути однотонним або прикрашеним дизайнерським принтом.

Види пухової ковдри


Перша відмінність пухових ковдр — склад. Найдорожчими та елітними визнані моделі, які на 100% складаються з пуху. ГОСТ дозволяє розбавляти його пером. Моделі з пуху та пера відрізняються великою вагою, але при цьому є доступнішими. У продажу є варіанти, у яких на пух припадає від 30 до 90%, на перо — від 70 до 10% відповідно.

Другий параметр, яким відрізняються пухові ковдри, — технологія виробництва. Виробники використовують:

• стьобану технологію;
• касетну технологію;
• каростеп.

Стьобана технологія складається з двох етапів: чохол спочатку набивають наповнювачем, а потім простьобують. У касетному методі виробник спочатку простьобує чохол. В результаті на ньому з'являються окремі осередки, в які потім набивається наповнювач. Це сприяє рівномірному розподілу пуху і пера, а також запобігає їх міграції між шарами тканини.

Каростеп схожий на стьобану технологію. Тільки в цьому методі замість паралельних ниткових рядків використовуються спеціальні візерунки, які наносять прямо на чохол, вже заповнений пухом та пером. Ця технологія дозволяє надати виробу незвичайного дизайнерського вигляду.

Плюси та мінуси пухової ковдри


Постільна білизна з пташиного пуху і пір'я вважається однією з найдавніших. Люди навчилися обробляти цю сировину кілька сотень років тому. З того часу технології виробництва змінилися, але переваги пухових ковдр залишилися незмінними. Їх обирають з таких причин:

• натуральний склад;
• екологічність;
• високі теплоізоляційні властивості;
• легкість;
• великий термін експлуатації;
• відмінна повітропроникність;
• гігроскопічність.

Навіть велика двоспальна модель може важити трохи більше ніж 1 кг. При цьому вона добре вбирає вологу та пропускає повітря. Пухова ковдра — варіант для тих, хто навіть улітку любить ховатися.



Попри всі переваги, ця модель постільної білизни має недоліки. Натуральний склад є як її перевагою, так і слабкою стороною. При тривалій експлуатації захисні властивості пуху та пера знижуються, що перетворює їх у сприятливе середовище для зростання та розвитку комах та мікроорганізмів. Зокрема, у них заводяться пухоїди, які виділяють продукти життєдіяльності, що спричиняють алергію. До того ж пташиний пух та перо мають пористу структуру, тому швидко вбирають неприємні запахи.

Через натуральний склад за пуховою ковдрою складно доглядати в домашніх умовах. Щоб повернути їй колишню легкість та м'якість, потрібно звертатися до хімчистки. Якщо випрати виріб у звичайній пральній машині, наповнювач збереться в грудки, які неможливо просушити.

В усьому іншому, пухова ковдра — тепла, легка та екологічна постільна білизна, здатна зігріти навіть у лютий мороз. Якщо правильно її доглядати, вона прослужить не менше 15 років.






На правах реклами