Ми у Facebook
25.12.2022, 15:10

Зимове обрізання дерев: все, що варто знати

Багато садівників віддають перевагу саме зимовому обрізанню дерев, адже поки рослини перебувають у стані спокою, знижується ризик травмувати їх. Сьогодні розповімо про деякі особливості зимового обрізання, яких необхідно дотримуватись, щоб процедура пройшла максимально вдало!
Зберігайте статтю собі та ділитесь з друзями-садівниками!

Взимку обрізаємо плодові дерева (яблуні, груші, вишні, сливи) та чагарники (барбарис, смородину, аґрус). Враховуючи час пробудження, спочатку обрізаємо зерняткові, потім кісточкові породи.

Обрізання теплолюбних культур (черешні, абрикоса) та чагарників, які цвітуть навесні (форзиції, бузку, азалії, рододендронів) радимо відкласти до весни.

Обрізання можна проводити з кінця січня до початку березня. Важливо встигнути до початку руху соку. Температура повітря має бути не нижче –5°С. Робити можна формуючу, регулюючу, омолоджуючу та санітарну обрізки.

Правила обрізки:
1. Уважно оглядаємо все дерево. Спочатку видаляємо сухі та хворі гілки, а також дзиги і поросль біля основи стовбура.
2. Обрізаємо пагони, що ростуть усередину крони. Але не більше 1/4 від їх загальної кількості.
3. Укорочуємо торішні гілки на 1/3, роблячи зріз над ниркою.
4. Видаляємо гілки, що перехрещуються і труться.
5. Забираємо нарости за їх наявності.
6. Обробляємо всі зрізи спеціальною пастою (БлагоСад, РанНет), яка не загусає при низьких температурах.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ