Ми у Facebook
08.02.2023, 16:05

Наскільки захищена Рівненщина?

За останній час важливою темою у інформаційному полі є новий можливий наступ росіян. Про це повідомляють і іноземні розвідки, і українські можновладці.
Зовсім нещодавно про можливий наступ сказав і Міністр оборони України Олексій Резніков в ефірі і BFMTV. Міністр закликав НАТО активніше долучатися до допомоги Україні.

Що прогнозують?

Міністр заявив, що наступ може бути з двох напрямків: Донбас, а може бути південь. До цього готується Київ і який спонукає президента Володимира Зеленського та його уряд просити нової військової допомоги у союзників по НАТО, зазначає BFMTV.

Експерти вважають, що атака буде на західну частину Луганської області в районі міст Кремінна та Лиман.

Ба більше, Financial Times заявила ще 6 лютого, що наступ росіян на територію України може статися у найближчі 10 днів.

Непрямо про можливість атаки свідчить, скажімо, і підсилення української ППО. Приміром, нещодавно Франція та Україна підписали меморандум про постачання радарів MG-200 для української ППО.

Військові експерти говорять про те, що можлива атака з Півночі буде складним завдання для агресорів. Про це, приміром, для білоруської служби Радіо Свобода сказав Польський військовий експерт, директор компанії Rochan Consulting Конрад Музика:

- Я вважаю, що атака з півночі була б надзвичайно складним завданням. Місцевість там дуже складна для маневрених бойових дій, і я знаю, що українці багато місяців готувалися до такого сценарію – скоординованого наступу з Білорусі. Незалежно від того, чи це будуть спільні російсько-білоруські сили, чи тільки російські сили. Тут немає сумнівів – оборонні позиції України зараз значно кращі, ніж у лютому. Тому, на мою думку, будь-які сили, які б прийшли з Білорусі, мали б великі проблеми, - наголосив Музика.

фото з slovoidilo.ua.
фото з slovoidilo.ua.


Росія насичувала своїми військами Білорусь

У сусідній Білорусі російські військові, без сумніву, є. Нещодавно, 25 січня, представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький заявив в ефірі національного телемарафону, що сухопутний компонент складає 5800 військовослужбовців. Він заявив, що друга механізована дивізія зараз перемістилася на територію росії, в тому числі зайшла вже на територію України. Це Луганська область. Зараз туди заходять підрозділи шостої дивізії, підрозділи територіальних військ на підготовку. Це зовсім інший контингент, який був на початку агресії. Там немає потужного авіаційного компонента, попри навчання, там немає потужного ракетного компонента, там немає повітряно-десантних військ.

Також на території Білорусі є один дивізіон “Іскандер”, зенітно-ракетні системи С-300, С-400 та три літаки МІГ-31.

Варто зазначити, що Росія планомірно накопичувала свої сили в Білорусі. Приміром, ще на початку року, 7 січня, моніторингова група Білоруський Гаюн повідомляла про те, що завезли не менш як 50 одиниць техніки, на багатьох вантажівках уже є символ "Z".

Можна сказати, що у цих повідомленнях немає нічого сенсаційно нового. Ще у 2017 році тодішній перший заступник міністра оборони Іван Руснак під час засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО заявив, що Росія може використати територію Білорусі для вторгнення своїх військ в Україну. І тоді, на його думку, могли використати навчання Запад 2017.




Російські військові у Білорусі зневажають місцевих

Нешодавні повідомлення ГУР дають можливість поглянути на побут російських військових на білоруських теренах. Прогнозовано рашисти зневажливо ставляться до місцевих білорусів. Самі білоруські військові скаржилися на зневажливу поведінку росіян. І кількість таких прецедентів зростала.
Попри зневажливе ставлення до білорусів, росіяни доволі охоче, скажімо, користувалися медичною допомогою білоруських медиків, які наприкінці 2022 року не давали ради із спалахом інфекційних захворювань серед росіян.

фото з gur.gov.ua
фото з gur.gov.ua


Деякі білоруси готові прикривати спину росіянам

Подібне зневажливе ставлення російської воєнщини, знаходяться білоруси, які готові вступати у війну проти України. Ще у листопаді 2022 року, за словами начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексія Громова, на той час, за попередніми даними, до 13 тисяч осіб з числа діючих і колишніх військовослужбовців підрозділів білоруських спеціальних операцій, а також ОМОНа підписали згоду на участь у війні проти України. Основний мотив - матеріально-фінансовий. Ідеологічної складової у цих діях не було. Ніхто не вірив в ніяку денацифікацію, в захист прав російськомовного населення та інше. Страх і гроші – на цьому трималася російська військова присутність.

Звично підливав масла у вогонь і очільник Білорусі Олександр Лукашенко. Під завершення року він заявив, що Білорусі загрожує небезпека з боку сусідів. Як завжди, у своїй манері, Лукашенко висловився дуже обтічно:

"Ми не можемо виключати, що проти нашої країни може бути розгорнута агресія. Принаймні таку готовність з боку наших сусідів ми бачимо".

Приблизно за тиждень, 29 грудня 2022 року, міноборони Білорусі заявила про те, що українська ракета впала на території їхньої країни. Перед цим, 24 грудня 2022 року стало відомо, що білоруський мотострілецький батальйон та два танкових батальйони отримали завдання висунутися в райони, які межують з державним кордоном України.




ISW називав вторгнення Білорусі - малоймовірним

Інститут вивчення війни у своєму звіті у грудні 2022 року зазначив, що Підтримка білоруським режимом російського вторгнення зробила Білорусь співучасником війни в Україні. Та попри це, малоймовірно, за висновками ISW, що білоруси вторгнуться в Україну. Білоруське втручання в Україну, крім того, не зможе зробити більше, ніж тимчасово відтягнути українські сухопутні сили від інших частин театру дій, враховуючи вкрай обмежену ефективну бойову потужність у розпорядженні Мінська.

А зусилля кремля чинити тиск на білорусь, аби забезпечити підтримку російської наступальної кампанії в Україні, є частиною великих зусиль із зміцнення подальшого контролю над Білоруссю.

Зі свого боку Генштаб ЗСУ щоденно повідомляє про те, що "на Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається незмінною, наступальних угруповань противника не виявили."

Ні дня без потенційної загрози

Попри це керівництво області говорить про нарощування оборонної здатності. Начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль у своєму інтерв'ю телеканалу Ми - Україна заявив, що ні одного дня з початку шорокомасштабної агресії не було без потенційної загрози з боку Білорусі

"Про це завжди говорять. Але я би відділяв зерно від полови, адже інколи ми бачимо аж надто показові моменти зі сторони ворога й переконання наше, що вони уже ось-ось підуть зі сторони Білорусі. Загроза є. Ми це усвідомлюємо. Але відповідь наша дуже проста: підготовка щодня і щогодини", - сказав Віталій Коваль.

За його словами, хайп-момент про можливий напад з боку Білорусі відображається на економіці, тому що активність зменшується.

фото з t.me/vitalykoval8
фото з t.me/vitalykoval8


За словами Коваля, нарощується обороноздатність області та країни. Будуються фортифікаційні та інженерні споруди.


фото з t.me/vitalykoval8
фото з t.me/vitalykoval8


Бувально вчора, 7 лютого, Коваль вкотре акцентував увагу громадськості, що "як і всі попередні дні, кордон з Білоруссю на території Рівненської області - непорушний. ЗСУ, ТрО, Нацгвардія і всі складові сектору оборони – виконують свої завдання". До можливих загроз готуються практично цілодобово. І зупинятися не збираються.



Активно долучаються і місцеві жителі. Приміром, жителі громад Вараського і Сарненського районів об’єдналися і допомагають копати окопи для військових. Лише в один з днів прийшло понад 150 добровольців. Є і ті, хто працює постійно, навіть в святкові дні.

План евакуації населення давно готовий

Ще в серпні 2022 року мешканців області просили не панікувати, але уже почали говорити про можливу евакуацію, якщо білорусь відкриє другий фронт.

План порятунку цивільних із двох прикордонних районів розробляли військові, правоохоронці та чиновники. За їх словами, це не значить, що загроза вторгнення зросла. Але слід бути готовими.

Про це йшлося у сюжеті ТСН, телеканалу 1+1.

У разі небезпеки одних із перших евакуйовуватимуть соціальнонезахищених мешканців Рівненської області.

Також уже наготували також і транспорт для населення прикордонних районів. Це і шкільні автобуси, і транспорт приватних перевізників.

У Рівненській ОВА уже прорахували й маршрути, якими можна буде виїхати на своєму авто.

"Щоб це були по можливості організовані колони, які супроводжуватиме патрульна поліція", - тоді сказав заступник начальника Рівненської ОВА Сергій Подолін.


Фото зі сторінки Коваля у ФБ
Фото зі сторінки Коваля у ФБ


Рівне захищають рови

Як стало відомо ще практично рік тому, Рівне, крім усього, захищають захищають рови і фортифікації. Наказ про їх будівництво начальник Рівненської ОВА видав ще 24 березня 2022 року. Це об'єкти військової інфраструктури, що споруджувалися згідно з технічних завдань інженерів добровольчих формувань тергромад.

Зберігати спокій

До кінця, без жодних сумнівів, неможливо спрогнозувати дії ворога. Але, якби це банально не звучало, у цій ситуації можна, як часто говорять можновладці, зберігати спокій. Усі 229 кілометрів кордону Рівненщини з республікою білорусь – контрольовані і насичені нашими військовими.

Цьогоріч варто очікувати хороші новини

Очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов, натякнув, що хороші новини" варто очікувати у середині/другій половині 2023 року. А цей рік принесе "радість і перемогу" Україні, а Росії - трансфер влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ ДО ТЕМИ:

"Затримувались корегувальники, які збирали дані", - начальник Рівненської ОВА

Начальник Рівненської ОВА закликав зберігати спокій

«Ми постійно укріплюємо український кордон», - начальник Рівненської ОВА


Буданов поділився прогнозом на новий 2023 рік: чого чекати українцям?





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ