Ми у Facebook
20.02.2023, 09:00

Пам'яті Небесної сотні: Поезія, спогади, фото

20 лютого, День пам'яті Героїв Майдану, Небесної сотні. Cьогодні згадують про подвиг учасників Революції гідності 2013–2014 років та вшановують пам’ять загиблих під час протестів.
Пам’ятний день встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Рівнянин написав вірш про "Небесну сотню"

Вірші про "Небесну сотню": до річниці розстрілів на Майдані

Вірш про Небесну сотню: Героям СЛАВА!

Вірш про Небесну сотню від очевидця


Хронологія подій, освіжімо пам'ять у дев'яту річницю Революції Гідності:

Наприкінці 2013 та на початку 2014 років в Україні почались масові протести проти політики тодішньої влади та відмову від європейської інтеграції. Вони призвели до зміни влади та втечі за кордон тодішнього президента Віктора Януковича і його соратників. Кульмінацією подій стало масове протистояння на Майдані у Києві 18-20 лютого 2014 р., внаслідок якого було вбито 107 протестувальників та 13 міліціонерів.

ГПУ оголосила підозри щодо причетності до вбивств на Майдані 66 особам, 46 з яких перебувають у розшуку. Здебільшого звинувачення у розстрілах висунуто співробітникам розформованого нині спецпідрозділу МВС "Беркут".

Окрім того, підозри в організації злочинів висунуто Януковичу, його старшому сину Олександру, екс-прем`єру Миколі Азарову, екс-голові МВС Віталію Захарченку, екс-генпрокурору Віктору Пшонці та його синові Артему, екс-голові АП Андрію Клюєву, колишньому заступнику міністра внутрішніх справ Віктору Ратушняку, колишньому першому віцепрем`єру Сергію Арбузову, екс-міністр доходів і зборів Олександру Клименку, екс-міністрові енергетики Едуарду Ставицькому, екс-міністру освіти Дмитру Табачнику, олігарху Сергію Курченку. Більшість з них нині переховується в Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
ФОТО - Як у Рівному вшановані Герої Небесної Сотні

Поетеса, уродженка Рівненщини, написала вірші про Небесну сотню







На правах реклами