Ми у Facebook
19.03.2023, 07:35

19 березня: День Костянтина і його матері Олени - головні заборони

Сьогодні, 19 березня, в православному календарі день пам’яті святих рівноапостольних Костянтина і його матері Олени. Згідно з переказами, саме вони знайшли хрест, на якому був розп’ятий Ісус Христос. У народі цей день називають Костянтинові круги.
Згідно з повір’ям, у цей день потрібно дуже дбайливо ставитися до води: раніше освячували криниці та масово відвідували лазні, а також втоптували сніг біля колодязів, щоб вода була смачніше.

Предки вірили, що цієї доби у води проявляються лікувальні та магічні властивості. Але найбільшою силою володіє тала вода та вода з живих джерел.

Вважається, що якщо вмиватися такою водою або випити її, то всі хвороби підуть, навіть найтяжчі й страшні, а якщо людина здорова, то залишиться здоровою на весь рік, і ніяка хвороба до нього не причепиться.

Що сьогодні не можна робити

Цього дня не дозволяється сваритися, лаятися, лихословити. Також намагайтеся не пліткувати і не вживайте алкогольні напої. Дуже важливо шанобливо ставитися до колодязя — в жодному разі не плюйте у воду.

Що можна робити сьогодні

Цього дня селяни чекали на повернення ластівок з вирію, а щоб вони швидше повернулися, співали їм веснянки. Існувало таке цікаве повір'я — якщо ластівка зів'є під дахом оселі гніздо, в ньому не буде пожеж.





На правах реклами