Ми у Facebook
06.04.2023, 09:15

Коли садити кабачки на розсаду і як зробити все правильно?

Часто люди сіють насіння кабачків безпосередньо в ґрунт і отримують добрий урожай. Однак розсадний спосіб вирощування цієї культури дозволяє скуштувати плоди приблизно на два тижні раніше.

Коли садити кабачки на розсаду?


Ця культура росте швидко, тому поспішати із посівом насіння не варто. Оптимальний вік розсади для пересадки у відкритий ґрунт – 20–25 днів. При цьому ґрунт на ділянці має прогрітися мінімум до 13 градусів, а денна температура повітря досягатиме 18–20 градусів. Тому орієнтуйтеся на погодні умови та сійте кабачки не раніше ніж за місяць до весняного тепла.

Як вибрати насіння кабачків?


У кабачків бувають різні терміни дозрівання. Урожай ранньостиглих можна зібрати вже через 35-45 днів з моменту сходів, середньостиглих - через 50-60 днів, пізніх - через 90-120 днів. Ранні плоди краще використати в їжу відразу, а от якщо ви плануєте зробити запаси на зиму, садіть середньостиглі або пізні варіанти.
Доречі, маркування F1 поруч із назвою, як правило, ставлять на тих кабачках, які дають більше врожаю та більш стійкі перед хворобами, шкідниками та несприятливою погодою.

Також кабачки відрізняються формою рослини. Плетисті випускають довгі пагони та потребують ділянок великої площі. Кущові ростуть компактно і особливо доречні, якщо на грядках мало місця.
А ще плоди кабачків бувають різних розмірів, форм і кольорів - наприклад, жовтими, білими, салатовими, зеленими або смугастими.

Як садити кабачки на розсаду?


Насіння кабачків зазвичай добре сходить без попереднього замочування, тому відразу приступайте до сівби.

Підготуйте розсадні ємності
Розсада кабачків погано переносить пікіровку, а тому не варто сіяти їх у загальні контейнери по кілька штук. Краще візьміть окремі пластикові стаканчики або горщики об'ємом щонайменше 200 мл. Переконайтеся, що на дні ємності є дренажні отвори (їх можна зробити розігрітим шилом або паяльником).
Кабачкам підійде універсальний ґрунт для вирощування розсади овочів.

•Наповніть стаканчики ґрунтом, не досипаючи до краю приблизно 1 см.
•У ґрунті по центру кожної склянки зробіть лунку глибиною 1,5 см.
•Помістіть у кожну насіння і присипте їх ґрунтом.
•Рясно зволожте посіви
•Накрийте прозорим пакетом або харчовою плівкою, щоб створити парниковий ефект.
•Поставте посіви у тепле місце з температурою близько 23–25 градусів.
•Дочекайтесь сходів
Вони з'являться приблизно за 5–7 днів. Як тільки побачите паростки, зніміть накриття з посівів та поставте стаканчики на світле підвіконня. Як правило, у квітні-травні світловий день вже досить довгий. Але якщо сонця не вистачає, помістіть кабачки під фітолампи або звичайні люмінесцентні потужністю не менше 36 Вт на 1 м2 і вмикайте їх на 12 годин на добу. Також варто зменшити температуру в приміщенні до 18–22 градусів, щоб сходи не витяглися.

Як доглядати за розсадою кабачків?



Головне – вчасно давати рослинам воду та добрива.
Поливайте розсаду
Ця культура потребує постійного зволоження, тому не допускайте пересихання всієї земляної грудки в розсадному стаканчику, але й не перетворюйте грунт на болото. Поливайте кабачки, коли поверхня ґрунту злегка підсохне. Зазвичай це роблять раз на 3-4 дні, але все залежить від температури та рівня вологості в приміщенні.
Підгодовуйте кабачки
Розсаді знадобляться всього дві підживлення. Першу проведіть через 7-10 днів після появи сходу. Ще через тиждень – вдруге. Для цього підійдуть комплексні мінеральні добрива для розсади овочів. Спосіб приготування розчину та норма витрати вказані на упаковці та різняться залежно від виробника.
Також можна взяти добриво з рівномірним розподілом азоту, фосфору та калію. Наприклад, розведіть 1 г нітроамофоски в 1 л води і полийте рослини під корінь. На один кабачок знадобиться приблизно 50 мл живильного розчину.

Коли висаджувати розсаду кабачків у відкритий ґрунт?



Дочекайтеся, коли ґрунт прогріється до 13 градусів, денна температура становитиме мінімум 18 градусів і піде загроза поворотних заморозків. На півдні подібні умови складаються наприкінці квітня – на початку травня, у середній смузі – у другій половині травня, на півночі – наприкінці травня – на початку червня.
Також зверніть увагу на зовнішній вигляд розсади. Кабачки повинні випустити по 2–4 справжні листи. Зазвичай це відбувається через 20-25 днів після появи сходу.





На правах реклами