Ми у Facebook
21.04.2023, 10:00

На заквасці, цільнозерновий чи батон: Який хліб корисніший

Перед вами полиця з свіженьким хлібом - білий, чорний, кукурудзяний і цільнозерновий, як обрати найкорисніший?
Кулінар Євген Клопотенко проаналізував вміст різного хліба і опублікував наступні висновки. Ось яким має бути хліб, що приносить користь вашому організму:

- не містить борошна вищого ґатунку;
- цільнозерновий;
випечений на заквасці, а не на дріжджах;
- випечений з борошна грубого помелу;
- містить велику кількість харчових волокон;
- не містить додатків у вигляді барвників та консервантів тощо.


Якщо хліб спечений з пшеничного борошна вищого ґатунку, він буде мати менше користі, аніж той, що приготований з житнього.

Якщо говорити про батон, то він якраз переважно на 100% приготований з пшеничного борошна без додавання іншого, тому перетворюється на швидкий вуглевод та не несе користі. Вживати такий хліб треба дуже помірно та краще у першій частині дня.

От з чорним хлібом все трохи краще, бо житнє борошно містить корисні елементи, а особливо добре, коли у складі є якісь сухофрукти, горішки, насіння тощо. Тому можна сказати, що бородинський чи український хліб буде трохи більш корисний. Але щоб бути впевненими, я раджу завжди звертати увагу на склад, бо деякі виробники можуть змінювати колір хліба, користуючись барвниками й тим самим надаючи йому вдаваної користі.

Деілька найпоширеніших видів хліба та їх користь:

ПШЕНИЧНИЙ ХЛІБ
Якщо пшеничний хліб випечений не з борошна, а з цільного зерна, він має у складі всі його частини – висівки, зародки пшениці та ендосперм. Такий хліб зберігає всі корисні речовини, багатий на різні поживні речовини. Вживаючи цей пшеничний хліб, ви отримаєте більше цинку, заліза та клітковини, ніж зі звичайного білого. Однак майте на увазі, що навіть у цілозерновому пшеничному хлібі можуть бути різні емульгатори, цукор, покращувачі тіста тощо, які знижують його корисні властивості.

ЖИТНІЙ ХЛІБ
У порівнянні з білим пшеничним, житній хліб містить менше глютену та жирів, тому зазвичай він важчий та щільніший. Але за даними досліджень хліб, що є на 100% житнім, має менш негативний вплив на рівень цукру в крові у порівнянні з білим пшеничним, а також може допомогти довше зберегти відчуття ситості. Також житній хліб багатий на рослинні сполуки лігнани, котрі важливі для здоров’я серця та мають антиоксидантні властивості.

ВІВСЯНИЙ ХЛІБ
Такий хліб частіше за все випікають з пшеничного борошна із додаванням вівсяних пластівців. Овес підвищує вміст клітковини у виробі та здатен покращувати роботу серця. Він є чудовим джерелом бета-глюкану, розчинної клітковини, яка відіграє важливу роль у зниженні рівня холестерину, регулюванні цукру в крові та зниженні артеріального тиску.

ЛЛЯНИЙ ХЛІБ
Зазвичай такий хліб випікають з цілозернового пшеничного борошна з додаванням насіння льону. Він містить багато клітковини та корисних жирів. Саме по собі насіння льону є джерелом рослинних омега-3 жирних кислот та лігнанів, які знижують ризик серцевих захворювань та остеопорозу.

ХЛІБ НА ЗАКВАСЦІ
Закваска у виготовленні хліба використовується переважно замість дріжджів. Такий хліб буде містити лише чотири інгредієнти: власне, закваску, воду, сіль та борошно. Закваска є поживною та легко засвоюється організмом. Всупереч тому, що під час процесу випікання корисні мікроби закваски втрачаються, залишаються рослинні сполуки та клітковина. Вони є важливим джерелом палива для наших корисних для здоров’я кишкових мікробів. І, на відміну від багатьох комерційно вироблених хлібів, закваска більш корисна для рівня цукру в крові.





На правах реклами