Ми у Facebook
11.05.2023, 08:48

Підтримка рівненського виробника: як цьому сприяють в громаді

Як у Рівному та Квасилові тримають економічний фронт та чому зараз так важливо підтримувати своїх - читайте у матеріалі.
В період війни кожен тримає свій фронт. Так, розвиток кожного з напрямків тут, в тилу, має своє особливе значення. Статистика каже про те, що для того, щоб на війні можна було забезпечувати одного військового потрібно щонайменше 10 працівників, які працевлаштовані та сплачують податки. Від початку війни бізнес, підприємці пережили чимало. Всі втрати і збитки оцінити важко, адже війна не завершилася і ми не знаємо остаточно, якими будуть ці втрати.

Водночас є вже ті факти, про які ми можемо говорити точно. Частина втратили повністю свої підприємства та потужності. Іншим довелося почитати все з нуля на новому місці. Частина встигли релокуватися у більш-менш мирні міста. Але попри це підтримка бізнесу – це важливий внесок у перемогу. Адже створення нових робочих місць, збереження існуючих та сплата податків – це економічний фронт.

Поруч з цим особливо актуальною є підтримка українських виробників – це якщо говорити загалом на рівні держави. Якщо ж ми говоримо про окремі територіальні громади, то особливої актуальності набирає принцип «свій-до свого-по своє». Мова йде про підтримку локальних виробників. Адже це максимально ефективний спосіб наповнювати бюджет. Сплачуючи податки та забезпечувати робочі місця, тримати економіку громади.



Заходи підтримки локального бізнесу

У Рівненській міській територіальній громаді розуміють важливість підтримки місцевого виробника. Тому Департамент економічного розвитку працює над спеціальними програмами, проводить ярмарки та працює над залученням інвестицій.

- Сьогодні ініціатива підтримки рівненського виробника має ще більш особливе значення. Саме тому, ми активно працюємо над реалізацією ініціативи «Підтримай рівненське», яку активно просуває наш міський голова Олександр Третяк, - говорить директор Департаменту економічного розвитку Володимир Липко. – У місті Рівне та Квасилові ми проводили і продовжуємо робити чимало акцій для того, щоб підтримувати локальних виробників.


Впродовж року, що минув Департамент економічного розвитку провів ряд акцій задля підтримки місцевих та вітчизняних товаровиробників. Так основними з них були:

– на весняно-літній період організовано дрібнороздрібну мережу на
території міста по реалізації квасу охолодженого з термокег та морозива з морозильних камер;
– напередодні Великодня проведена ярмаркова торгівля пасхальною
випічкою;
– рішенням виконавчого комітету Рівненської міської ради від
09.04.2022 № 51 «Про організацію роботи ярмарку» продовжено роботу ярмарку на вулицях Гетьмана Полуботка (від вул. Гетьмана Сагайдачного до вул. Пересопницької, зі сторони парної нумерації будинків), Пересопницькій (від вул. Гетьмана Полуботка до торговельного ряду з продажу зрізаних квітів власного вирощення, зі сторони непарної нумерації будинків), Шевченка (зі сторони ринку ТзОВ «Рівненській ринок» від вул. Гетьмана Сагайдачного до вул. Пересопницької) згідно затвердженої схеми до закінчення воєнного стану;
– відповідно до розпорядження міського голови від 27.06.2022 № 568-р «Про проведення виставки-ярмарку місцевих товаровиробників “#підтримай рівненське» проведена виставка-ярмарок за участі підприємців в галузі ресторанного господарства;
– в період з 15.12.2022 по 31.12.2022 організовано торгівлю хвойними
деревами до Новорічних та Різдвяних свят на території громади.
Крім того, з метою продовження ініціативи в підтримці місцевого виробництва з 28 червня по 2 липня поточного року проведено виставку-ярмарок місцевих товаровиробників #Підтримай рівненське, в якому прийняли участь близько 20 місцевих компаній.



Зрозуміло, що аналізуючи ці заходи. Ми розуміємо, що їх дійсно недостатньо для того, щоб говорити про всебічне сприяння. Проте, якщо говорити про період війни, то це чудово, що такі заходи змогли взагалі мати місце. Наші кореспонденти далі будуть дізнаватися про підтримку місцевого бізнесу та окремо поінформують про те, які заходи вже проведені та плануються на цей рік.

Програми та майданчики для підтримки

В громаді діє Програма розвитку малого і середнього підприємництва в Рівненській міській територіальній громаді на 2022–2024 роки.
Головними завданнями якої є інформування малого та середнього підприємництва і покращення комунікації; популяризація культури підприємництва та промоція місцевого бізнесу; підтримка місцевих крафтовиків / виробників; підтримка експортерів;–покращення бізнес клімату; активізація самозайнятості населення; фінансова підтримка безробітних / незайнятого населення; нормативне регулювання підприємницької діяльності; інформаційно-ресурсна підтримка.

Для популяризації локальних торгових марок в рамках відповідної ініціативи, у місті розпочав функціонування громадський майданчик #Підтримай рівненське, який розміщений в приміщенні торгівельного-розважального центру «Happy.Mall». В рамках створеного простору місцеві товаровиробники на конкурсній основі, з подальшим відшкодуванням з місцевого бюджету витрат, понесених ними за оренду виставкової площі матимуть можливість ознайомити мешканців і гостей міста з власною продукцією та розширити свої ринки збуту. Наразі на майданчику #Підтримай рівненське представлена продукція місцевих виробників, які входять до складу Асоціації легкої промисловості.

Виставкові площі надаються місцевим виробникам на конкурсній основі з подальшим відшкодуванням з місцевого бюджету витрат, понесених ними за оренду виставкової площі.



Долучитися до простору можуть виробники, що здійснюють господарську діяльність на території громади та сплачують податки до її бюджету, не мають заборгованості з виплати податків і зборів перед бюджетами усіх рівнів та мають сформовану маркетингову стратегію для цього вони подають заявки до Департаменту економічного розвитку.

- У непростий час для економіки громади важливо дбати і підтримувати саме місцевих виробників. Саме для цього ініціював проведення виставки-продажу “Підтримай рівненське”! Наші виробники славляться своєю продукцією не лише у громаді, а й далеко за її межами. А її якість настільки висока, що не усі містяни знають, усе це народилося в Рівному, - пояснює міський голова Рівного Олександр Третяк. - Свій до свого по своє — у сучасних умовах цей принцип має на 1000 відсотків працювати у нашій громаді. У наш час надзвичайно важливо, щоб місцеві підприємства працювали, платили податки, забезпечували робочими місцями жителів нашої і навколишніх громад. І ми з вами в силі їх підтримати!


“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів”








На правах реклами