Ми у Facebook
25.05.2023, 15:36

Небезпечний борщівник Сосновського: як борються з ним у Рівному

Борщівник Сосновського – небезпечна рослина, яка щорічно, як і чимало інших зі світу флори, розсівається по містах та селах. Але, на відміну від іншої рослинності, у борщівника є суттєва небезпечна для життя та здоров’я особливість, тож потрібно бути обережним і знищувати цю рослину.
Нещодавно у соцмережах знову з’явилися повідомленням рівнян про появу борщівника Сосновського на вулицях Рівного. Нещодавно мешканка Рівного поділилася інформацією, що натрапила на борщівник аж у центрі Рівного – за Кінопалацом «Україна».

А тому ця проблема, як і щороку, залишається актуальною для міста.



Потужно розсівається довкола

Борщівник Сосновсього має кілька назв: «помста Сталіна», «ведмежа лапа» й навіть красномовну – «окупант». Як повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Рівненській області, у середньому одна рослина виробляє близько 20 тисяч насінин. Деякі з них розносять тварини і люди, але більшість сходить неподалік материнської рослини. При чому, борщівник агресивний не тільки для людей, але й для рослин, адже не залишає жодного шансу для рослин-сусідів. Уже наступного після дозрівання року з нового насіння проростає приблизно половина. Але ті, що не змогли прорости, зберігають схожість 5 років. А часом і на довший термін.

Звідки в Україні взявся борщівник Сосновського?

А за повідомленням з Державного природознавчого музею НАН України, борщівник Сосновського (Heracléum sosnówskyi) має здатність сягати метрової висоти – вирости на 3-5 метрів заввишки. Його завезли із Кавказу після Другої світової війни, щоб вирощувати на корм худобі. Та корови у такому разі давали гірке молоко, тож від його «послуг» відмовилися й перестали вирощувати. Та не вбереглися й небезпечна рослина встигла розсіятися.

Фахівці зазначають, що відомий також і інший небезпечний вид борщівнику - борщівник Мантегацці (Heracléum mantegazziánum). Рослину теж завезли із Кавказу, але уже із декоративною метою. Вони схожі між собою настільки, що їх можуть розрізнити тільки фахівці. Та варто не забувати, що і Heracléum sosnówskyi, і Heracléum mantegazziánum небезпечні для здоров’я, а іноді й для життя людини. Ті ж борщівники, які притаманні рослинному світові України – набагато менші й цілком безпечні.

Чим небезпечний борщівник Сосновського?

Одна із небезпечних рис борщівника у тому, що після контакту із ним, можна цього не відчути. Через деякий час, через 2-3 години, може з’явитися почервоніння та припухлість. Почнеться дерматит третього ступеня, який почне сильно свербіти. Часом симптоми можуть проявитися аж через кілька днів. Якщо не відреагувати, то можуть утворитися рідинні пухирі, які характерні для кислотних або температурних опіків шкіри другого ступеня ушкодження.

Борщівник може убити!

Деякий час тому, у 2019 році, на Чернігівщині троє дітей різного віку, граючись на вулиці, поїли борщівника Сосновського, запили його водою з річки. Після цього їм стало зле, малеча потрапила до лікарні у важкому стані. На жаль, як тоді повідомляли, ця пригода закінчилася летально для однієї дитини.

Коли найнебезпечніший борщівник Сосновського?

Як повідомляв Ківерцівський національний природний парк "Цуманська пуща" у мережі Фейсбук, борщівник Сосновського є реліктовою рослиною, добре пристосованою до виживання. Найбільшу небезпеку борщівник становить в період цвітіння, який триває практично все літо. Також ймовірність опіків зростає в ясні сонячні дні.

Що слід робити, якщо сік борщівника потрапив на шкіру?

Якщо ви побачили на шкірі свіжі краплі соку, їх необхідно відразу промокнути серветкою або тканиною, яка має поглинаючу здатність. Добряче промити проточною водою з милом. А після цього рекомендують промити (саме промити, а не тільки протерти) спиртовмісною рідиною.

Після цих процедур слід закрити уражені ділянки щільною пов’язкою, аби відгородити від дії сонячних променів. Оберігати від упливу сонячного світла, навіть у похмурі дні, впродовж 1-2 тижнів.

Окремо слід ще раз звернути увагу, що перелічені факти свідчать про неабияку небезпечність борщівнику Сосновського, тож, якщо сік цього агресора потрапила на шкіру, то не варто зволікати із візитом до лікаря. Особливо, якщо, на жаль, все ж таки з’явилися пухирі. Саме фахова допомога спеціалістів може мінімізувати можливість подальших ризиків для здоров’я. Ця рослина неабияк загрозливо вирізняється від інших шкідників, тож не варто легковажити після контактів із нею.




Куди звертатися рівнянам, якщо натрапили на борщівник Сосновського?


Очевидно, що не зважати на такого «окупанта» не варто. Тож рівнянам, зустрівшись із цим агресором, варто звернутися до фахівців. Журналісту ОГО вдалося дізнатися, хто може зарадити:

«Трест зеленого господарства відповідає за території, які є на балансі або ж на обслуговуванні у підприємства (парки, сквери, зелені зони). На цих територіях працівники регулярно здійснюють огляди та косіння. Тож, якщо виявляють борщівник Сосновського, відразу його викорчовують, ліквідовують осередки його виникнення. Так, наприклад, було і на території за Кінопалацом. Наші працівники рослину виявили та ліквідували.
Але є території у нашому місті, за які трест не відповідає. Це, зокрема, прибудинкові території. За них несе відповідальність ОСББ або управлінська компанія.
Якщо ви виявили борщівник на території громади, повідомте на гарячу лінію міськвиконкому 1553. У випадку появи цієї небезпечної рослини на території, яка входить у зону нашої відповідальності, працівники тресту її оперативно ліквідують», - наголошує Олександр Кравчук, в.о. керуючого КП "Рівненський трест зеленого господарства".


Не слід втрачати пильності!

Як вдалося встановити у минулі роки, борщівник Сосновського добряче розсівається у межах міста Рівного. Та й у Рівненській області (завдяки старанням читачів ОГО вдалося визначити і деякий перелік місць, де на той час ріс борщівник). Без сумніву, що жодні негаразди, які випали на долю нашої країни, не відмінили процес розсівання і розростання борщівника Сосновсього.

А тому не варто ігнорувати цю рослинну загрозу й літом 2023 року.

“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів"







На правах реклами