Ми у Facebook
21.07.2019, 11:21

Не сип на рану глину: перша допомога та лікування при опіку борщівником

Чого не можна робити, якщо на шкіру потрапив отруйний сік борщівника Сосновського.
При контакті з такою небезпечною рослиною, як борщівник Сосновського, людина може нічого не відчути. Однак через 2-3 години у місці дотику з'являється легке почервоніння, припухлість. Розвивається дерматит третього ступеня з сильним свербінням. У деяких випадках перші симптоми з'являються через кілька днів. Якщо вчасно не почати лікування фотохімічних опіків від борщівника, на шкірі можуть проявитися рідинні пухирі. Вони характерні для кислотних або температурних опіків шкіри другого ступеня ушкодження.

Борщівник Сосновського окуповує Рівне та область (+ФОТО)
Борщівник Сосновського розростається у місті Рівному (+ФОТО)


ПЕРША ДОПОМОГА при контакті з соком борщівника

Найбільша вірогідність постраждати від борщівника Сосновського – у період цвітіння (червень-липень).

1. Якщо побачили на руці, нозі чи іншій ділянці тіла свіжі краплі соку - відразу промокніть їх серветкою, бинтом, будь-яким шматком тканини з хорошою поглинаючою здатністю. Рясно промийте ділянки шкіри, на які потрапив сік борщівника, проточною водою з милом. Дехто радить нанести на подряпинки спінене мило і тримати не менше 15 хвилин.

2. Шкіру також можна ретельно промити мильно-содовим розчином, а потім протерти серветкою, змоченою етиловим спиртом або горілкою, і нанести препарат від опіків, наприклад, мазь на основі олії обліпихи або пантенол.

3. Ретельно просушіть ці місця й закрийте їх щільною пов'язкою або темним одягом, щоб запобігти потраплянню на них сонячних променів. Кілька днів побудьте у закритому приміщенні. У найближчі 1-2 тижні максимально оберігайте їх від впливу сонячного світла (навіть у похмурі дні!).

4. При потраплянні соку борщівника Сосновського в очі рясно промийте їх водою і негайно зверніться до лікаря. Якщо сік потрапив у рот – ретельно прополощіть його.

5. Якщо на шкірі все-таки з'явився опік, обробіть його будь-яким протиопіковим засобом типу пантенол, бепантен. Якщо площа опіку велика, обов'язково зверніться до лікаря.

6. Для профілактики алергії бажано прийняти будь-який антигістамінний препарат.


НАРОДНІ МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ

При незначних ураженнях шкіри борщівником (просто почервоніння без пухирів) лікування можна проводити в домашніх умовах:

- Накладіть компрес з розчином фурациліну (5 таблеток на 1 літр кип'яченої води);
- Ранку можна засипати товстим шаром харчової соди на півгодини;
- Кожні 2-3 години робіть примочки з настоїв кори дуба або чорного чаю;
- Для відновлення шкіри уражені, але вже не червоні місця змащують олійкою лаванди, календули або обліпихи.

Наносять протиопікові мазі кілька разів на день до повного зникнення болю й відновлення шкіри.

Чим небезпечний нахабний борщівник, який також росте на Рівненщині


ЛІКУВАННЯ СЛІД ПОЧИНАТИ НЕГАЙНО!

Щоб протикати пухирі та не здирати їх, забинтуйте їх легкою пов'язкою, постарайтеся зберегти якомога довше їхню цілісність – це трошки допоможе зменшити больові відчуття під час сну та під час руху.
Обов'язково зверніться до лікаря для призначення місцевого лікування. Залежно від тяжкості уражень поверхні шкіри, це можуть бути мазі, креми або примочки. В цілому, специфічного лікування таких дерматитів не існує, вони проходять самостійно і прискорити загоєння ран, по суті, нічим.

При ураженні великої площі шкірного покриву і сильних больових відчуттях, може знадобитися знеболювання, призначити яке також повинен фахівець.

Мокнуча поверхня опікових ран – прекрасні вхідні ворота для вторинної бактеріальної інфекції, ознаками якої є почервоніння і припухлість країв ран, помітне посилення хворобливості й утворення золотистих кірочок по периферії місць ураження, підвищення місцевої температури шкіри, помутніння ексудату в міхурах, відділення гною. Постарайтеся не допустити її розвитку, а якщо це не вдалося, то при появі перших симптомів негайно звертайтеся за медичною допомогою.

Пийте більше рідини, потроху, але часто, в цілому до 2-3 літрів на добу, оскільки великі мокнучі поверхні здатні викликати зневоднення організму.

Якщо біль заважає спати, приймайте знеболювальні та протизапальні препарати.

Після того, як пухир лусне, намагайтеся зберегти його “кришку” (шкіру, під якою накопичувалася рідина) в якості основного захисту для рани.

Під час лікування опіків peкoмeндyєтьcя дотримуватися дієти. Поки не підсохнуть рани й не зійде запалення, відмовтесь від coків, цитpycoвих, гocтpої та солоної їжі, a тaкож aлкoгoлю.

Якщо ваш лікар наполягає на госпіталізації у стаціонар через велику площу ураження шкірного покриву або виникнення вторинних ускладнень, не відмовляйтеся від неї, ситуація дійсно може бути дуже небезпечною!



Хто у Рівному повинен нищити небезпечний борщівник? (+ВІДЕО)


ПРОФІЛАКТИКА ОПІКІВ БОРЩІВНИКОМ

Намагайтеся і самі триматися від цієї небезпечної рослини подалі, й обов'язково розкажіть дітям про шкоду борщівника Сосновського.

Не дозволяйте дітям грати в заростях цієї гігантської рослини, рвати її листя і парасолі-суцвіття, ходити босоніж по скошеній траві, якщо там можуть стирчати залишки зрізаних стебел борщівника, заповнені отруйним соком. Час від часу нагадуйте дітям про ці правила безпеки.

Якщо уникнути контакту з борщівником Сосновського не вдається (наприклад, необхідно його скосити чи викорчувати у дворі, на дачній ділянці), вибирайте для цієї справи похмуру погоду і постарайтеся максимально захистити щільним одягом від попадання соку рослини всі ділянки тіла.


СУВОРО ЗАБОРОНЕНО!

- Наносити на рани рослинні олії або тваринні жири.
- Змащувати соком овочів та молоком.
- Розчісувати й самостійно розкривати пухирі.
- Накладати на рани пластирі.
- Присипати рани глиною, попелом або землею.



Галина ЦІКАВА, за матеріалами з відкритих джерел, rz.com.ua.







На правах реклами