Ми у Facebook
06.06.2023, 16:59

Замість 500 злотих виплатять 800: що потрібно зробити українцям у Польщі для одержання виплат

Заклад соціального страхування у Польщі (ZUS) повідомляє, з початку 2024 року, програма "500 плюс" буде перетворена на "800 плюс". Це означає, що як польські, так і українські бенефіціари отримуватимуть більшу суму допомоги.

Хто має право на такі виплати? Якими правилами визначається та виплачується допомога громадянам України?



Згідно з наданою інформацією від ZUS, громадяни України, які легально прибули до Польщі внаслідок військових дій і бажають залишитися тут, мають можливість отримати батьківську допомогу в рамках програми "Сім'я 500 плюс" (відомої як "500 плюс").

Для цього потрібно заповнити заяву на отримання "500 плюс" українською мовою (форма SW-U) і подати в електронному вигляді через Платформу електронних послуг (PUE) ZUS, портал Emp@tia або банк, як зазначено на офіційному сайті ZUS.

Для подання заявки на отримання допомоги "500 плюс" необхідно відповідати певним умовам, а саме:

- бути громадянином України або чоловіком/дружиною громадянина України,
- Ваше перебування в Польщі є легальним,
- Ви є батьком або тимчасовим опікуном дитини, яка має українське громадянство і прибули з України до Польщі після 23 лютого 2022 року внаслідок воєнних дій,
- під вашою опікою перебуває дитина, народжена в Польщі від матері, яка є громадянкою України, і її перебування в Польщі є легальним.

Польща закриває свій кордон для вантажівок з білоруськими та російськими номерами

Згідно з поясненнями ZUS на їх веб-сайті, програму "500 плюс" можна отримати для кожної дитини до 18 років, якщо ви відповідаєте одному з таких критеріїв:

- Ви є громадянином України або чоловіком/дружиною громадянина України, який після 23 лютого 2022 року приїхав до Польщі з дитиною з України внаслідок воєнних дій.
- Ви є громадянином України або чоловіком/дружиною громадянина України, який приїхав з України до Польщі після 23 лютого 2022 року внаслідок воєнних дій, і дитина народилася на території Польщі.
- Ви є громадянином України або чоловіком/дружиною громадянина України, який проживав у Польщі до 24 лютого 2022 року, але дитина, на яку ви подаєте заяву на отримання допомоги, приїхала з України до Польщі після 23 лютого 2022 року внаслідок воєнних дій.
- Ви є громадянином іншої країни (наприклад, Польщі) і маєте судову рішення про опіку над дитиною, яка є громадянином України і прибула з України до Польщі після 23 лютого 2022 року внаслідок воєнних дій.

Українці на кожному кроці: у Польщі майже кожна фірма працевлаштувала наших співгромадян





На правах реклами