Ми у Facebook
28.06.2023, 10:47

В університеті на Рівненщині впровадили освітню програму для підтримки ветеранів

Одна із важливих задач, яка стоятиме перед українським суспільством після Перемоги – підтримка ветеранської спільноти. І неможливо її забезпечити без фахового підходу й постійного розвитку та навчання. Важливий крок до розбудови якісного соціального менеджменту зробили у Національному університеті «Острозька академія».
В стінах Університету реалізовують сертифікатну програма «Соціальне менеджерство в середовищі ветеранів». Цей міждисциплінарний освітній проєкт стосується ветеранів-учасників бойових дій, осіб, які працюють із середовищем ветеранів (волонтери, соціальні працівники, представники місцевого самоврядування, соціальні менеджери, голови ОТГ тощо), а також осіб, які мають на меті розвинути знання, які стосуються психологічних аспектів долання стресу, пошуку самовизначеності, застосування арт-терапії, особливостей освітнього та трудового законодавства, політичної культури тощо.

Фото прес-служби ОА.
Фото прес-служби ОА.


Підтримати – наш обов’язок

Головна мета програми - підготувати соціальних менеджерів, які підтримуватимуть ветеранів, внутрішньо переміщених осіб, категорію населення, що постраждала внаслідок російської агресії і загалом потребує соціальної, психологічної підтримки.

Для реалізації програми обрали Національний університет «Острозька академія», адже цей заклад вищої освіти має значний досвід із реалізації короткострокових програм підвищення кваліфікації, набуття нових компетентностей, перекваліфікації та здобуття нових знань, що відповідають запитам та викликам, породженим актуальною ситуацією в країні. Крім того, Університет має достатньо висококваліфікованих фахівців, які на високому рівні можуть забезпечити реалізацію освітньої програми шляхом проведення тренінгів, семінарів, лекційних занять відповідно до визначених сертифікатною програмою тем. Освітній процес повністю забезпечать методичними матеріалами, організаційною підтримкою. Учасники сертифікатної програми зможуть отримати доступ до методичного забзепечення, інформації за темами зустрічей, а також інформаційних та технічних ресурсів НаУОА, які використовуються для організації навчального процесу, зокрема в режимі онлайн.



«Проєкт "Соціальне менеджерство в середовищі ветеранів" має дуже велике соціальне значення. В нинішніх умовах важливо забезпечити стресостійкість громад. Острозька академія має соціальну місію і відчуває своє покликання щодо розвитку України. Саме тому наш університет відразу відгукнувся на пропозицію КЗ "Ветеранський простір" і його очільниці Ольги ЯКОВЛЄВОЇ розробити програму навчання соціальних менеджерів. Більше того, наші викладачі, розуміючи важливість такого навчання, погодилися проводити заняття на волонтерських засадах. Освітній фронт не менш важливий сьогодні, аніж воєнний. А підтримати наших героїв, які повертаються в свої громади, та усіх, хто зазнав кривд від цієї несправедливої війни, наш обов'язок», - розповідає Дмитро ШЕВЧУК, доктор філософських наук, професор, проректор з науково-педагогічної роботи Національного університету «Острозька академія».

Подібна освітня програма – дуже актуальна:

«Сертифікатна програма ОА "Соціальне менеджерство у середовищі ветеранів" була розроблена як відповідь на нагальні потреби фахівців, які працюють з ветеранами, з 24.02.2022 - Захисниками/Захисницями, членами їх родин, родинами загиблих, померлих, зниклих безвісти, тих, хто в полоні.

В 2017-2018 рр в Рівненському районі реалізовувався проєкт "Мережа соціальних працівників - фахівців з соціальної роботи з учасниками АТО, членами їх родин, сімей загиблих". Аналіз результатів проєкту показав:
-в кожному , навіть самому віддаленому селі, наші ветерани мають отримати підтримку під час повернення в мирне життя.

1 березня 2021 року на Рівненщині стартував пілотний проєкт "Соціальне менеджерство в громадах Рівненщині". Мета цього проєкту - кожна територіальна громада має фахівця, який вміє і хоче працювати з тими, хто захищав і захищає Україну, членами їх родин, сім'ями загиблих, зниклих безвісти, тих, хто в полоні.

Але таких фахівців треба було навчити - якісно і терміново.

Викладачі НаУ ОА відповіли на запит і внаслідок цього була розроблена сертифікована програма "Соціальне менеджерство в середовищі ветеранів". Це поєднання кращого досвіду, теорії та практики, які допоможуть фахівцю не тільки шукати відповіді на проблемні питання ветеранів та їх родин, але і знаходити нові шляхи рішення, залучати ресурси своєї громади, створювати свою інформаційно-ресурсну базу структур і організацій, які можуть бути допоміжні», - зазначає Ольга ЯКОВЛЄВА, керівник КЗ «Ветеранський простір» Рівненської обласної ради.

Чого можна навчитися?

Сертифікатна програма «Соціальне менеджерство в середовищі ветеранів» пропонує слухачам великий обсяг знань та методів для роботи – від психологічних тренінгів, які спрямовані на розвиток мотивації, реабілітації в ПТРС тощо і до політичної, інформаційної та юридичної грамотності. Тематика програми максимально охоплює різні аспекти соціального менеджерства і дозволяє отримати базові знання, які згодом можна розвинути (в тому числі через розширення тематики, представленої в межах сертифікатної програми, в окремі курси).

Навчатимуть фахівці зі значним досвідом викладання та/або практичної роботи.

Особливу увагу приділяють світоглядній тематиці, яка пов’язана із розвитком вмінь застосування критичного мислення, розуміння основ творення і функціонування громади. Ті, хто навчатимуться за цією програмою зможуть ознайомитися із принципами творення, реалізації та координації соціальних проектів, а також бізнес-проєктів.

Значення цієї освітньої програми відзначають і високопосадовці. Як зазначив під час презентації Радник уповноваженого Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій Вадим Свириденко багато Захисників України, повернувшись до мирного життя, не знають, як далі жити. А тому потрібен механізм, який допоможе їм відновитися. Науковий підхід у цьому процесі має важливе значення.


“Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів"







На правах реклами