Ми у Facebook
04.10.2023, 15:05

У Львові вперше в історії української медицини провели унікальну спліт-операцію

Фото: Перше ТМО Львова

Вперше в Україні виконана спліт-трансплантація. Це коли донорський орган під час операції розділили на дві частини, які успішно пересадили пацієнтам.

Лікарі Першого медоб'єднання Львова розділили печінку, щоб врятувати життя одразу двох пацієнтів - однорічного хлопчика і дорослого чоловіка.

Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО Львова.

Унікальні для України втручання виконали спеціалісти Національний Інститут хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова. Тим часом трансплантологи Першого медичного об'єднання Львова пересадили дві нирки та серце. Останнє отримав 11-річний хлопчик.

Загалом трансплантологам вдалося врятувати п’ять життів, троє з яких - дитячі.

Донором також стала дитина. Це вже третій такий випадок в історії України.

Отож, частинку печінки, а також шанс жити, тепер має хлопчик Лука з Житомирщини. Йому всього 1,3 рочки. Він народився з біліарною атрезією, хворобою, через яку печінка стрімко відмовляє. З такою недугою дітки зазвичай не доживають до двох рочків. Трансплантація була його єдиним порятунком.

Іншу, більшу частину органу, пересадили 22-річному чоловікові зі Львівщини. Печінку для цього розділили ще під час вилучення органів. Через це операція тривала не звичних дві, а понад шість годин.

Серце дісталося 11-річному Владику зі Львівщини. Діагноз - делятаційна кардіоміопатія - йому встановили в шість місяців. Відтоді його мама жила в страху, що серце єдиного сина може спинитися будь-якої миті. На момент операції воно було збільшене втричі.

Нирки отримали 12-річний Гена з Харкова та 18-річний Іван з Черкащини, життя яких роками залежало від гемодіалізу.

Усі операції минули успішно. Дітки і дорослі почуваються добре. Органи функціонують.

Врятувати одразу п’ять життів вдалося завдяки згоді сім'ї донора. Батьки 15-річного хлопчика, який помер через крововилив у мозок, ухвалили дуже складне, але правильне рішення. Завдяки цьому навіть після смерті їхній син продовжив жити.

Світла пам’ять дитині, співчуття і вдячність батькам.

























На правах реклами