Ми у Facebook
16.10.2023, 16:52

600 днів повномасштабного вторгнення: як їх пережило тилове Рівне

Сьогодні, 16 жовтня, рівно 600 днів від початку повномасштабного вторгнення. За цей час рівняни показали, що можуть боротися на фронті, волонтерити та об'єднувати зусилля задля перемоги.
Ворог думав, що українці злякаються, впадуть на коліна перед рашистами та здадуться. Але їм не судилося "взяти Київ за три дні". Натомість вони побачили усю міць та силу українського гніву.

Ранок другого дня війни Рівне запам'ятало тим, що саме 25 лютого вранці, ворог обстріляв рівнеснький аеропорт. Ще за кілька тижнів до того міський голова Рівного Олександр Третяк закликав усіх рівнян максимально мобілізувати зусилля, мати складені тривожні валізи та максимально підтримувати ЗСУ.

Того ж дня, 25 лютого, починає свою роботу волонтерський штаб на базі Народного дому. Сюди приходять з допомогою тисячі рівнян. Саме він на тривалий час став місцем, куди всі мешканці громади приносили допомогу для ЗСУ.

Далі волонтерів та бажаючих допомогти ставало все більше і прийнято рішення розгорнути ще один штаб - на базі драмтеатру.

Рівняни масово стають на захист батьківщини. Добровольці ішли у військомати, щоб стати на захисит держави від агресора. Нині Рівне - одне з міст, яке має на війні найбільшу кількість військових.



Рівне починає все активніше приймати переселенців з різних куточків України, де ведуться активні бойові дії. За весь час війни Рівне стало прихистком для більше 40 тисяч вимушено переміщених осіб. Їх скеровували мобільні групи, для них було організовано окремі штаби допомоги.

Станом на жовтень 2023 року у громаді продовжують проживати більше 20 тисяч ВПО. Частина з них планує залишитися тут на постійне місце проживання. А також починають саме у Рівному вивчати українську мову.

Поруч з людьми до обласного центру тилового міста поступово релокуються і підприємства. Так, у громаді зареєєстровано більше 20 підприємств, які переселилися сюди через війну.

Також до Рівного релокувалися спортсмени з Харкова. Тепер Школа боксу Даніленко функціонує на базі Спортивного простору "Сила".



Освітяни міста також стали нпаждійним тилом. Адже на навчання до Рівного релокувалися сотні школярів та дошкільнят. Вчителі проводять ярмарки на підтримку ЗСУ, а також не втомлюються допомагати діткам пристосуватися до нових реалій життя та освітнього процесу.

Освітній фронт: як рівненські школярі та вчителі працюють під час війни

Впродовж 600 днів війни чимало учнів вимушені були, тікаючи від війни, покинути свої оселі. Так, приблизно на початок 2023 року за кордоном перебуває 3526 учнів та 24 педагогічних працівники. А серед учнів ця цифра становила – 7490.



Здоров’я дітей та дорослих – це найбільший скарб будь-якої нації. Саме тому особливо важлива праця тих, хто охороняє здоров’я пацієнтів громади. Так, під час війни медичні заклади міста надають допомогу, як місцевим, так і ВПО. Відбувається поповнення матеріально-технічної бази медзакладів. А лікарі продовжують вдосконалювати свої навички навіть у такий складний час.

Медичний фронт: як у Рівному рятують життя маленьких пацієнтів

А щу війна, вписує золотими літерами імена Героїв, які віддали своє життя за її свободу та незалежність. Більше 300 рівнян, мужніх Героїв, приєдналися за час повномасштабного вторгнення до лав Небесного війська.

Дехто отримав важкі поранення, але це не зламало їх на шляху до того, щоб своїм прикладом надихати інших.

Одна з таких історій - Рівнянин з позивним "Терен": "Війна забрала в мене ноги, але примножила надії".

А ще рівняни своїм прикладом доводять, що не втомилися від війни - як навчальний заклад на Рівненщині перетворився на повноцінний волонтерський штаб. Вони далі готові працювати на благо країни до часу великої перемоги.

І вона обов'язково настане. З посильним внеском, кожного з нас!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ