Ми у Facebook
21.10.2023, 21:37

Що таке "є-Бронювання" та як воно працюватиме?

До кінця 2023 року в Україні планують запустити функцію попереднього бронювання військовозобов'язаних у "Дії". Отримати бронь можна буде на термін від одного до шести місяців.
Міністерство економіки планує впровадити систему "є-Бронювання" для військовозобов'язаних громадян України до кінця поточного року. Про це повідомили у пресслужбі міністерства. Технічна частина проекту розробляється Мінцифрою, а регуляторну частину відповідає Мінекономіки. Ключовим моментом є погодження постанови Кабінету Міністрів, яка буде регулювати "є-Бронювання", з органами центральної влади, Пенсійним фондом, Державною податковою службою, а також зацікавленим бізнесом.

Система "є-Бронювання" дозволить керівникам підприємств отримати інформацію про кількість військовозобов'язаних, яких вони можуть забронювати, завдяки обміну даними між реєстрами органів державної влади, Міністерством оборони та Генеральним штабом ЗСУ.

Введення облікових даних конкретного працівника дозволить перевірити, чи підпадає він під бронювання, чи має дефіцитну військову спеціальність, чи потрібно оновити дані в Територіальних центрах кадрового забезпечення тощо. Якщо людина відповідає усім критеріям бронювання, вона отримає відстрочку від призову на військову службу на півроку.

Якщо дані потрібно уточнити, механізм передбачає можливість бронювання на один місяць – за цей час особа має звернутися до Територіального центру кадрового забезпечення і актуалізувати свої дані. Після цього підприємство матиме можливість повністю забронювати такого працівника.

Після запуску "є-Бронювання" заброньовані військовозобов'язані отримуватимуть витяг із реєстру заброньованих осіб, який буде містити QR-код для зчитування під час перетинання кордону та інших ситуацій.

У Мінекономіки вказали, що поточна версія системи є проміжною і може бути змінена в подальшому. Також наголосили, що працівники критично важливих підприємств можуть отримати тимчасову відстрочку від загальної мобілізації згідно зі змінами, внесеними до критеріїв їх визначення.





На правах реклами