Ми у Facebook
27.10.2023, 17:43

Від акомпанементу — до родзинки Рівного: історія оркестру “Наспів”

Українська музика отримала нове дихання від 2014 року, коли росія розпочала війну проти нашої країни та всього українського. Саме відтоді україномовні тексти, народна музика та використання народних інструментів у сучасних композиціях набули популярності.
Черговий поштовх для розвитку стався у лютому 2022 року після початку повномасштабного вторгнення. Проте в нашій країні є колективи, які популяризують народну музику та народні інструменти за довго як це стало мейнстрімом.

Оркестр народних інструментів “Наспів” Рівненського міського будинку культури пройшов шлях від колективу, який акомпанував танцювальному ансамблю до самобутнього колективу, виступити з яким вважають за честь вокалісти Рівного. Днями колектив відзначає 50-ту річницю від створення. З цієї нагоди відбудеться великий концерт оркестру. А ми ж пропонуємо згадати, як усе починалося...



Першим керівником оркестру “Наспів” став відомий на Рівненщині музикант та композитор, заслужений працівник культури України Борис Забута. Він пригадує: створили оркестр у 1973 році з однією метою, аби у ансамблю танцю “Полісянки” був живий музичний супровід, який міг би їздити разом на фестивалі. Бо ж ансамбль танцю став заслуженим, тому просто виступ під баян виглядав не так солідно.

“Починали ми з двох скрипок, цимбалів, контрабасу, сопілки/флейту і два баяни. Репертуар “Полісянки” був досить широким, тому потрібно було робити адаптацію під наш невеликий склад оркестру, аби воно гарно звучало. Але вже влітку ми поїхали на перші гастролі. Бо ж раніше обходилися одним баяном, а тут треба зробити так, щоб і цимбали зазвучали й інші музичні інструменти. Інтернету тоді не було, не можна було звідкись взяти, потрібно було писати. Був баян, а став оркестр. Отак сидів і писав, моїми оркестровками користуються по сьогоднішній день,” - розповідає Борис Забута.



Олег Трофимчук очолив ансамбль народної музики “Наспів” у 2008 році на прохання Віктора Марущака (колишнього керівника заслуженого ансамблю танцю України «Полісянка» Рівненського міського Будинку культури). Та просто акомпанувати танцюристам Олег Трофимчук не погодився, тож поставив лише одну умову: колектив матиме і власні композиції, завдяки яким зможе виступали з самостійною програмою.

“Саме супровід спершу був основною частиною роботи. Але ми вибудовували й самостійну програму. Згодом почали поєднувати і власні концерти й виступи “Полісянки”. Так, наприклад, їздили на фестиваль у Польщу: і танцюристам акомпанували і виступали як окрема оркестрова група,” - розповів керівник ансамблю.

До участі в “Наспіві” залучали людей, які вміли грати на інструментах на доволі високому рівні. Спершу акцент робили на оригінальних творах або ж аранжуванні відомих композицій.

“Наша родзинка була у поєднанні скрипок, цимбалів та гітари. Додайте сюди баян, флейту, кларнет і ударні! Уявіть як то було весело. Ми досі із багатьма підтримуємо зв’язок, і з тими, хто лишився, і з тими, хто зараз працює за кордоном,” - пригадує керівник оркестру у 2008-2011 роках.



Із 2012 року і донині оркестр очолює Сергій Мостовий. Пригадує: свого часу учасниками “Наспіву” були викладачі музичної школи. Скрипалі, труба, трамбон, ударник, баяністи, сопілка, кларнет та цимбали, на яких і грав Сергій. У 2006 році саме у такому складі оркестр виступав на заході.

“Цимбали — це справжній український інструмент, але на ньому можна виконувати дуже різну музику. Він завжди по центру сцени, може виконувати різну функцію, але саме цимбали завжди були важливою складовою виступів оркестру,” - розповідає Сергій Мостовий.

Керівник оркестру пригадує: за його пам’яті в колективі змінилося понад 25 скрипалів. Хтось виїхав за кордон, хтось повністю змінив професію. Проте є й такі, з якими співпрацює понад 10 років.

“Я змінив вектор руху колективу на 180 градусів, адже ввів електронні інструменти. Усе для того, щоб популяризувати народні інструменти, залучити більше слухачів. Так зараз багато роблять колективів. Я ввів електрогітару, роблю акцент на ударних інструментах, використовуємо фортепіано та перкусію. Ми змінили репертуар — почали грати естраду, шукаємо себе, рухаємося, розвиваємося. Це дозволяє створювати яскраві і цікаві проекти як “Шлягери української естради”, “Юрій Рибчинський”, “Весна Івасюка”, “Світові хіти”, “Скрябін” та інші.



Саме виконання ансамблем народних інструментів сучасної композиції привернув до себе увагу директорки “Міського будинку культури” Ольги Стельмах.

“Тоді ми зустрілися з Сергієм і порозумілися з перших слів. Бо ж я запропонувала, аби оркестр став музичним супроводом для наших сучасних виконавців. А далі закрутилося, проєкт за проєктом... Тепер ми просто не уявляємо наш концерт без “Наспіву” — це наша фішка. Артисти надзвичайно цінують можливість співати під живий супровід,” - розповідає Ольга Стельмах.

Коли “Наспів” почав змінювати обличчя, оновлювати репертуар, збільшилась і кількість учасників із 6 до 12.

“Це логічно, бо ж “Наспів” — це візитівка Рівного. Вони однаково круто, потужно й сучасно виглядають і у супроводі “Полісянки”, і виконуючи народну музику, і сучасні хіти України чи світу,” - відзначає директорка Міського будинку культури.



Ювілейний концерт з нагоди 50-річчя оркестру народних інструментів "Наспів" відбудеться вже цієї суботи, 28 жовтня, о 17:00 год у концертній залі МБК.

Довідка за телефоном +380 (98) 104 81 69






На правах реклами