Ми у Facebook
17.11.2023, 13:15

Мисливцям дозволять полювати: Чому це важливо

10 листопада Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України погодило Ліміти використання диких парнокопитних і Норми відстрілу інших мисливських тварин, віднесених до державного мисливського фонду.
На жаль, Ліміти і Норми будуть надані лише частині областей, саме тим, чиї ОВА подали Міндовкіллю запити про наміри дозволити регулювання чисельності диких тварин. Це була одна з умов цього відомства. Ті області, від кого надійшли відповідні запити (їхній перелік досі формується, тому буде опубліковано згодом), включені у список надання Лімітів.

Починаючи з березня 2023 року Всеукраїнська асоціація мисливців та користувачів мисливських угідь вживала послідовних рішучих заходів для досягнення сьогоднішнього результату. Ініціатори надсилали відповідні листи до Офісу Президента, Верховної ради та Кабінету Міністрів України, звертались з цим питанням і проводили особисті зустрічі з керівництвом Міндовкілля та Держлісагентства, залучали юристів, виступали організаторами та брали участь у Круглих столах, Конференціях, Форумах у тому числі міжнародних, де піднімали питання погодження Лімітів та Норм добування, їх важливість для врегулювання екологічних, економічних і епізоотичних проблем, зокрема у питанні розповсюдження сказу і АЧС.

Не таємниця, що нині ситуація зі сказом катастрофічна, в країні від цієї хвороби почали гинути не лише тварини, а й люди. Одна з головних причин – чисельність лисиці, яка в результаті заборони полювання за півтора роки зросла більше ніж у чотири рази і нині сягає 220 тис. особин.

ЧИТАйте ТАКОЖ:
За цей рік в на Рівненщині зафіксували 39 випадків сказу

Не "40 уколів у живіт": Як діяти, якщо захворіли на сказ

На Рівненщині виявили сказ: де діє карантин

У той же час в Україні фіксується збільшення випадків захворювання африканської чуми свиней (АЧС). Щотижня з’являються повідомлення про нові спалахи АЧС в різних областях, як у довкіллі, так і на території приватних домогосподарств. Зупинити подальше розповсюдження цього вірусу в дикій природі може лише скорочення до оптимальної чисельності поголів’я дикого кабана та дотримання санітарно-гігієнічних норм. Якщо цього не зробити АЧС знищить не лише всю популяцію свиней, як це було кілька років тому, а й може нашкодити експортному потенціалу та економіці країни в цілому.

Важливо, що прийняте сьогодні рішення також дозволить мисливським господарствам отримати надходження хоч якихось коштів для утримання єгерської служби і забезпечення охорони та підгодівлі тваринного світу в критичні зимовий й ранньовесняний періоди.





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ