Ми у Facebook
24.12.2023, 17:00

Помилки та секрети: як правильно готувати різдвяну кутю?

Щоб кутя вийшла смачною і розсипчастою, а також відповідала традиційним рецептам, потрібно знати декілька нюансів її приготування.
Секрети, які зроблять головну різдвяну страву найсмачнішою:

- Кутю можна готувати з рису, кускусу та інших круп, але така каша не буде відповідати традиціям. Кутя символізує зв'язок українців з рідною родючою землею. Тому традиційно для каші беруть пшеницю, ячмінь або перловку, які ростуть в наших широтах.
- Якщо використовуєте пшеницю або ячмінь для приготування куті, то спочатку замочіть крупу на 8-10 годин в холодній воді, щоб вона швидше зварилася і була м'якою.
- Якщо готуєте пшеничну кутю, то зверніть увагу на сорт пшениці - яра або озима. Кожен з сортів має свої особливості. Яра пшениця вариться довше, але кутя з неї виходить розсипчастою. Озима пшениця вариться набагато менше і її не потрібно замочувати, але каша з неї виходить липкою.
- Очищена і шліфована пшениця вариться набагато швидше (40-50 хвилин), а неочищена - близько 4 годин.
- Перед приготуванням куті промийте крупу кілька разів. Це потрібно не тільки для очищення, але і для змивання зайвого крохмалю, щоб кутя була розсипчастою.
- Кутя буде смачнішою, якщо варити її в каструлі з товстим дном.
- Якщо хочете приготувати рисову кутю, то беріть пропарений рис. Він зробить страву розсипчастою.





На правах реклами