Ми у Facebook
06.01.2024, 13:11

Чи може мирянин без сану звершити таїнство Хрещення

зображення з facebook.com/Orthodox.in.Ukraine

Усі нюанси пояснило духовенство Православної церкви України.
Так, але виключно в разі крайньої потреби. Якщо життя людини (немовляти, дитини або дорослого) під загрозою смерті, то аби людина не відійшла у вічність нехрещеною, варто негайно закликати священника та похрестити її.

Коли такої можливості, то цю людину може похрестити і простий вірянин, без священного сану і незалежно від статі. Це варто робити так: поливши тричі водою голову охрещуваного зі словами: «Охрещується раб Божий (ім’я) в ім’я Отця (полити перший раз водою). Амінь. І Сина (полити другий раз водою). Амінь. І Святого Духа (полити третій раз водою). Амінь». У дорослої людини треба попередньо спитати, чи вірує вона в Ісуса Христа – єдиного Спасителя і Бога.

Такий спосіб хрещення на жаль став актуальним в час війни, коли через російські обстріли поруч з фронтом люди перебувають у смертельній небезпеці, а чи можуть дочекатися зустрічі зі священиком в таких умовах - нікому невідомо.

Подібне Хрещення є цілком дійсне. В разі одужання чи припинення іншого роду небезпеки, що нерідко бувало після Хрещення, це Таїнство доповнюють у Церкві лише певними молитвами і Таїнством Миропомазання.

Хрещення долучає тих, хто прийняв його, до Церкви, відкриває людині дорогу в Царство Боже, у спасіння, у вічне життя. А нехрещені люди позбавлені молитовної підтримки у вічності.

Немає жодних обмежень для звершення Таїнства Хрещення: день чи ніч, піст чи не піст, свято чи будні – прийняти Таїнство Хрещення можна у будь-який час.

За повідомленням з офіційної сторінки ПЦУ у мережі Фейсбук.

Дізнайтеся, як фотографувати хрещення та інші обряди у храмі. Чи можна відмовитися бути хрещеними батьками?





На правах реклами

РДБК

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ