03.02.2024, 13:36
Уроки для початківців: перевірка насіння на схожість
Від одного із головних показників - якості насіннєвого матеріалу залежить кількість майбутньої розсади овочів та квітів, а на грядках – густота сходів рослин. Що ближче показник схожості до 100%, то менше насіння потрібно для посіву.
На жаль, буває і так, що у насіння виявляється дуже низька схожість, або вони можуть виявитися взагалі несхожими. Щоб роботи з підготовки ґрунту, посів, полив виявилися виконаними не дарма, необхідно перевірити посівні властивості насіння. Така перевірка дозволить зробити висновок: чи достатньо насіння, чи потрібно докупити ще.
Для того щоб насіння добре пішло в зріст, перед висадкою необхідно провести їх перевірку на схожість, тобто визначити, яке годиться для висадки і дасть багатий урожай, а яке - ні.
Умовно можна виділити 3 способи визначення схожості насіння.
Перший (підходить для перевірки насіння всіх рослин, крім капусти, помідорів, редиски): наливаємо в посуд звичайну воду і засипаємо насіння туди, даємо постояти 5-7 хв. Найслабше і найгірше насіння спливе. Все, що залишиться на дні посуду, можна сіяти попередньо просушивши при температурі + 20-25 °С. Насіння овочів: капусти, помідорів, редиски дають відстоятися над воді, а 3-5-процентном розчині солі кухонної.
Другий спосіб (він найкраще підходить для перевірки насіння садових квітів, капусти, моркви, кропу, петрушки, перцю): беремо довільну кількість насіння (більше 10 шт.) і розкладаємо в посуді, застеленій вологою тканиною, накриваємо поліетиленовою плівкою. Важливо підтримувати вологість тканини протягом усього терміну проростання, а температура у приміщенні має бути менше + 20 °З. Після закінчення періоду проростання вважаємо кількість пророслого насіння: з 10 проросло 6 – схожість становить 60 %, 5 – 50 % тощо.
Є і третій спосіб (так можна перевірити схожість насіння огірків, кабачка, гороху, буряків, квасолі): обробляємо окропом 2-3 рази з інтервалом 20-30 хв тирсу. Складаємо їх, не просушуючи, в ящик, розташовуємо в них рядами насіння на відстані 2-3 см. Зверху знову насипаємо тирсу, добре утрамбовуємо. Запам'ятайте, скільки часу потрібно насіння деяких рослин для проростання: горох, ріпа, капуста - 7 днів; огірки, буряк, квасоля – 8 днів; боби, кабачки, салат – 10 днів; помідори, цибуля – 12 днів; кріп, перець – 14 днів. Врахуйте, що з кожної культури свій відсоток схожості насіння: кріп - 60 %; морква, петрушка – 70 %; цибуля, буряк - 80%.
Вдалих Вам експериментів!
Для того щоб насіння добре пішло в зріст, перед висадкою необхідно провести їх перевірку на схожість, тобто визначити, яке годиться для висадки і дасть багатий урожай, а яке - ні.
Умовно можна виділити 3 способи визначення схожості насіння.
Перший (підходить для перевірки насіння всіх рослин, крім капусти, помідорів, редиски): наливаємо в посуд звичайну воду і засипаємо насіння туди, даємо постояти 5-7 хв. Найслабше і найгірше насіння спливе. Все, що залишиться на дні посуду, можна сіяти попередньо просушивши при температурі + 20-25 °С. Насіння овочів: капусти, помідорів, редиски дають відстоятися над воді, а 3-5-процентном розчині солі кухонної.
Другий спосіб (він найкраще підходить для перевірки насіння садових квітів, капусти, моркви, кропу, петрушки, перцю): беремо довільну кількість насіння (більше 10 шт.) і розкладаємо в посуді, застеленій вологою тканиною, накриваємо поліетиленовою плівкою. Важливо підтримувати вологість тканини протягом усього терміну проростання, а температура у приміщенні має бути менше + 20 °З. Після закінчення періоду проростання вважаємо кількість пророслого насіння: з 10 проросло 6 – схожість становить 60 %, 5 – 50 % тощо.
Є і третій спосіб (так можна перевірити схожість насіння огірків, кабачка, гороху, буряків, квасолі): обробляємо окропом 2-3 рази з інтервалом 20-30 хв тирсу. Складаємо їх, не просушуючи, в ящик, розташовуємо в них рядами насіння на відстані 2-3 см. Зверху знову насипаємо тирсу, добре утрамбовуємо. Запам'ятайте, скільки часу потрібно насіння деяких рослин для проростання: горох, ріпа, капуста - 7 днів; огірки, буряк, квасоля – 8 днів; боби, кабачки, салат – 10 днів; помідори, цибуля – 12 днів; кріп, перець – 14 днів. Врахуйте, що з кожної культури свій відсоток схожості насіння: кріп - 60 %; морква, петрушка – 70 %; цибуля, буряк - 80%.
Вдалих Вам експериментів!
Категорія: Новини > Споживач
Автор: Ірина ВелігурськаПереглядів: 1641перевірка насіння, 3 способи визначення схожості насіння, якість насіння
Інші статті рубрики:
Краще бути підготовленим: список речей, які варто купити на зиму
Енергетики кажуть, що наступна зима буде складнішою за попередню, тому варто починати готуватися вже зараз.
переглядів: 2285
Сімейний сніданок: рецепт корисних оладок з вівсянки
Спробуйте приготувати оладки з вівсянки. Такий сніданок не лише смачний, а й корисний.
переглядів: 783
Передбачення на вівторок: що нам прогнозують зорезнавці?
Дізнайтеся, що вам підготували зірки.
переглядів: 249
22 жовтня: свята, іменинники, заборони та прикмети
Сьогодні у світі відзначають Всесвітній день людей з вадами мовлення, а православна церква вшановує пам'ять апостола Якова.
переглядів: 271
Як правильна треба зберігати моркву
Моркву можна зберігати і в підвалі та в льосі, а також і дома. Розповідаємо про всі методи та лайфхаки.
переглядів: 414