Ми у Facebook
03.02.2024, 13:36

Уроки для початківців: перевірка насіння на схожість

Від одного із головних показників - якості насіннєвого матеріалу залежить кількість майбутньої розсади овочів та квітів, а на грядках – густота сходів рослин. Що ближче показник схожості до 100%, то менше насіння потрібно для посіву.
На жаль, буває і так, що у насіння виявляється дуже низька схожість, або вони можуть виявитися взагалі несхожими. Щоб роботи з підготовки ґрунту, посів, полив виявилися виконаними не дарма, необхідно перевірити посівні властивості насіння. Така перевірка дозволить зробити висновок: чи достатньо насіння, чи потрібно докупити ще.

Для того щоб насіння добре пішло в зріст, перед висадкою необхідно провести їх перевірку на схожість, тобто визначити, яке годиться для висадки і дасть багатий урожай, а яке - ні.

Умовно можна виділити 3 способи визначення схожості насіння.

Перший (підходить для перевірки насіння всіх рослин, крім капусти, помідорів, редиски): наливаємо в посуд звичайну воду і засипаємо насіння туди, даємо постояти 5-7 хв. Найслабше і найгірше насіння спливе. Все, що залишиться на дні посуду, можна сіяти попередньо просушивши при температурі + 20-25 °С. Насіння овочів: капусти, помідорів, редиски дають відстоятися над воді, а 3-5-процентном розчині солі кухонної.

Другий спосіб (він найкраще підходить для перевірки насіння садових квітів, капусти, моркви, кропу, петрушки, перцю): беремо довільну кількість насіння (більше 10 шт.) і розкладаємо в посуді, застеленій вологою тканиною, накриваємо поліетиленовою плівкою. Важливо підтримувати вологість тканини протягом усього терміну проростання, а температура у приміщенні має бути менше + 20 °З. Після закінчення періоду проростання вважаємо кількість пророслого насіння: з 10 проросло 6 – схожість становить 60 %, 5 – 50 % тощо.

Є і третій спосіб (так можна перевірити схожість насіння огірків, кабачка, гороху, буряків, квасолі): обробляємо окропом 2-3 рази з інтервалом 20-30 хв тирсу. Складаємо їх, не просушуючи, в ящик, розташовуємо в них рядами насіння на відстані 2-3 см. Зверху знову насипаємо тирсу, добре утрамбовуємо. Запам'ятайте, скільки часу потрібно насіння деяких рослин для проростання: горох, ріпа, капуста - 7 днів; огірки, буряк, квасоля – 8 днів; боби, кабачки, салат – 10 днів; помідори, цибуля – 12 днів; кріп, перець – 14 днів. Врахуйте, що з кожної культури свій відсоток схожості насіння: кріп - 60 %; морква, петрушка – 70 %; цибуля, буряк - 80%.

Вдалих Вам експериментів!





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ