Ми у Facebook
14.03.2024, 21:00

З українців можуть почати більше "брати" за воду: кого саме це стосується

Прогнозується зростання тарифів на воду в Україні у два етапи.
У квітні тарифи на воду можуть збільшитися на понад 12%, а в липні – більше ніж на 14%. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оприлюднила проєкти постанов про введення нових тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для різних комунальних підприємств. Різниця у запропонованих тарифах для різних міст виявляється дуже значною.

Наприклад, львів’яни можуть сплачувати сумарно 27,2 гривні за кубометр води, тоді як споживачі у Кропивницькому – 61,72 гривні. Подальше зростання цін може становити проблему для населення різних міст: від 40 копійок за кубометр води в Чернівцях до майже 16 гривень в Кропивницькому.

Підвищення тарифів на воду також торкнеться ряду населених пунктів, зокрема: Київа, Дніпра, Черкас, Нікополя, Хмельницького, Вінниці, Рівного, Броварів, Ужгорода, Тернополя, Луцька, Івано-Франківська, Чернівців та Дрогобича.

"НКРЕКП має намір переглянути та підвищити тарифи для першої групи з 7 водоканалів, що розташовані на заході країни, та для другої групи – з 14 великих водоканалів на інших територіях. Очікуване зростання може бути значним – від 20 до 60%", – зазначив Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг України.

Планується, що зростання цін у різних містах буде нерівномірним. Наприклад, у Києві можливо буде сплачувати 46,8 гривні за кубометр води, що на 16 гривень більше, ніж зараз. У той же час, мешканці Вінниці мають очікувати оплату 35 гривень за кубометр, а з липня – 52 гривні. Щодо львів’ян, то вартість води може збільшитися з нинішніх 25,88 гривні за кубометр до 30,29 гривні за кубометр у липні.





На правах реклами