Ми у Facebook
20.03.2024, 16:32

На Рівненщині понад сотня дітей захворіли на кашлюк

За два місяці цього року на Рівненщині зареєстрували 111 хворих (9,7 вип. на 100 тис. нас.) І це у 37 разів більше, ніж за аналогічний період 2023-го.
На кашлюк хворіють переважно діти (108 вип.). Найбільш вразливою віковою групою є діти до року (123,8 вип. на 100 тис. нас.) та діти від 1 до 4 років (72,7). Захворювання протікає переважно в середній формі важкості (72% всіх захворілих), а також у легкій (24%) та важкій (4%). Найвищу захворюваність реєстрували у Старосільській територіальній громаді Сарненського району (149,6 вип. на 100 тис. населення), Зорянській ТГ Рівненського району (65,7 вип. на 100 тис. нас.) та Каноницькій ТГ Вараського району (59,5).

Основна причина захворюваності - це невиконання профілактичних щеплень. Серед захворілих у цьогоріч 73% не щеплені або не мають чергового щеплення проти кашлюку.

"В області незадовільно проводяться щеплення проти кашлюку дітям, які в минулих роках своєчасно не отримали планові щеплення. За 2023 рік вакцинацією проти кашлюку вакциною АКДП охоплено лише 53,0% дітей старше року, та лише 74,9% дітей у віці старше двох років отримали ревакцинацію проти кашлюку", - зазначають у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Вакцинувати дітей для профілактики кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців.

"Для вакцинації дітей проти кашлюку можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. АКДП містить цілі вбиті клітини збудника кашлюку, а АаКДП містить безклітинний, або ацелюлярний, кашлюковий компонент. Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця, проте існують дослідження, які демонструють перевагу АКДП-вакцини у формуванні тривалого імунітету від кашлюку. Тому ВООЗ рекомендує країнам з низьким рівнем охопленням щепленнями (до яких, на жаль, належить і Україна) використання вакцини з цільноклітинним кашлюковим компонентом (АКДП)", - йдеться у повідомленні з Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Дізнайтеся, коли треба робити щеплення БЦЖ? Щеплення можна буде зробити в аптеці.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ