Ми у Facebook
20.04.2024, 17:32

Патронатна сім’я на Рівненщині приймяла вже 17 дітей у складних життєвих ситуаціях

З 2020 року сім'я Сєркових з Тучина, що у Гощанській громаді, займається патронатним вихованням дітей. Вікторія, економістка, та її чоловік Олексій, учитель, прийняли це рішення після переїзду з обласного центру.
Про це інформують у Рівненській ОВА.



"Ми маємо трьох своїх дітей і, перш ніж вирішити прийняти ще, спиталися їхньої думки", - розповідає Вікторія. За чотири роки у сім'ї побувало 17 дітей, а наразі під їхнім патронатом четверо.

Перед тим, як приймати першого вихованця, подружжя пройшло спеціальну підготовку. Щороку вони проходять курси, щоб підвищити свій рівень виховного потенціалу.

"Діти, що потрапляють до нас, можуть бути дуже занедбаними та хворими, але навіть за короткий період часу у нашій сім'ї вони надолужують в багатьох аспектах - навчаються, ходять на гуртки", - розповідає Інна Власюк, фахівець соцслужби.

Сім'я має власну майстерню з виготовлення глиняних виробів, де залучає дітей. Після перебування у патронаті дітей часто усиновлюють або вони повертаються у свою родину.

Зараз це єдина патронатна сім'я у Гощанській громаді. На Рівненщині діє 8 патронатних сімей. Але ця кількість не вирішує проблему, оскільки кожного року в області більше 200 дітей втрачають батьківське піклування.



Нині шукають кандидатів у патронатні батьки, бо це шлях до збереження дітей від спеціалізованих установ. У Рівненській області 95% дітей, які мають статус сиріт або позбавлені батьківського піклування, влаштовані у сімейні форми виховання, але близько 100 дітей залишаються в спецзакладах.

Довідково: Патронатна сім'я – це тимчасова форма влаштування дитини у сім'ю, де термін перебування дитини не може перевищувати трьох місяців.



Читайте також: Патронатна родина як альтернатива дитячим притулкам та інтернатам





На правах реклами