Ми у Facebook
27.04.2024, 08:38

Камін на дровах чи піч: що краще вибрати

Одразу можна сказати: і камін, і піч на дровах упораються з опаленням будинку. Пристрої встановлюють у приватних будинках, де є необхідність організувати автономний обігрів приміщень.

Одразу можна сказати: і камін, і піч на дровах упораються з опаленням будинку. Пристрої встановлюють у приватних будинках, де є необхідність організувати автономний обігрів приміщень.

Водночас відмінність печі від каміна суттєва: за потужністю, розміром, дизайном, способом встановлення та наявністю додаткових функцій прилади різні. Перед покупкою треба визначитися, для яких цілей підбирають пристрій, у якому приміщенні його встановлюватимуть і як використовуватимуть.

Дров?яний камін для дому має безліч моделей Kratki — є варіанти відкритих, закритих, убудованих камінів, що не тільки опалюють весь будинок, але й прикрашають його.

Особливості каміна на дровах

Перш ніж вирішити, що краще — піч чи камін, розберемося в особливостях цих приладів для опалення. Камін - стаціонарна конструкція, яку встановлюють у будинку як для обігріву, так і для створення унікального інтер?єру приміщення. Місце для каміна бажано проєктувати заздалегідь, бо йому потрібна система димовідведення, вентиляція та міцний фундамент. Пристрій встановлюють раз і назавжди: переставити чи поміняти форму практично неможливо. Тому перед покупкою визначаються з дизайном: класичний з порталом, сучасний, рустикальний, кахельний, кантрі, модерн. Далі вибирають спосіб встановлення:

  • пристінний,
  • убудований,
  • окремостоячий,
  • підвісний,
  • острівний,
  • кутовий.

У сучасних моделях камінів може бути різна кількість скляних панелей: одна, дві суміжні чи протилежні, три чи всі чотири. Розташування скла впливає на спосіб встановлення.

Як матеріал для виготовлення камінів використовують чавун або сталь. Метали за технічними властивостями різні. Чавун повільно нагрівається, а потім поступово віддає тепло в приміщення, навіть коли вогонь уже згас. Сталевий камін нагрівається і остигає швидко: це зручно, коли приміщення потрібно терміново обігріти.

[imgF=204444]

Технічні модифікації камінів

Каміни бувають відкриті та закриті. У відкритих топках немає дверцят, і є вільний доступ до вогню. ККД закритих камінів вище: паливо горить за металевими або скляними дверцятами — за допомогою таких моделей організують повноцінний обігрів усього будинку.

Для підвищення ефективності камін оснащують додатковими можливостями:

  • системою подвійного допалювання, коли гази і утворювані речовини, згоряють двічі, що підвищує тепловіддачу;
  • функцією тривалого горіння, коли дрова після закладки не горять, а повільно тліють протягом 8–10 годин, рівномірно віддаючи тепло;
  • водяним або повітряним контуром для обігріву всіх приміщень будинку та забезпечення гарячою водою.

Особливості печі на дровах

Піч на дровах для опалення будинку вважається мобільним пристроєм, адже вона набагато компактніша, легша за камін, а також дешевша за вартістю. Є моделі, які можна пересувати, перевозити та навіть встановлювати в просторих кімнатах багатоквартирних будинків. Для монтажу печі треба правильно вибрати безпечне місце, підготувати вогнестійке покриття, підвести димар та організувати вентиляцію.

Є кілька моделей печей — від найпростіших за конструкцією до пристроїв з затишним дизайном і облицюванням. Пристрої виготовляють із чавуну чи сталі.

  • Печі-каміни для дому. Це так звані гібриди, тобто печі з прозорими дверцятами, через які видно живе полум?я. ККД пристрою — 80-90%. Печі-каміни з повітряним контуром обігрівають не лише приміщення, де вони стоять, а й сусідні кімнати. За дизайном бувають класичні, сучасні, під старовину. Особливі моделі — з облицюванням керамічною плиткою або кахельні печі.
  • Печі-буржуйки. Прості пристрої без будь-яких модифікацій, які використовують для швидкого обігріву в польових та екстремальних умовах, а також для опалення гаражів, цехів, теплиць.
  • Піч-булер?ян. Пристрій тривалого горіння, який повільно обігріває приміщення протягом 8–10 годин. До корпусу, що зовні нагадує поставлену на бік діжку, приєднують труби та облаштовують повітряне опалення сусідніх приміщень.
  • Печі з варильною поверхнею. Це конструкція, на якій, крім обігріву, можна готувати їжу, наприклад, на дачі або в заміському будинку.

Отже, перш ніж вирішити, що встановити — камін чи піч-камін, вивчають технічні можливості приміщення, умови для встановлення приладу. Потім підбирають пристрій, який обігріє будинок, заощадить кошти господарів та створить особливий затишок.

На правах реклами






На правах реклами