Ми у Facebook
23.05.2024, 07:22

23 травня: який сьогодні день та кого вітати з іменинами?

Дізнайтеся, що святкує сьогодні увесь світ!
Свята та події:

23 травня в Україні святкують День Героїв. Це національне свято, під час якого вшановують борців за свободу і незалежність нашої держави. Свято було засноване за ініціативи представників (ОУН) Організації українських націоналістів. Його було створено під час Другого великого збору, який пройшов 1941 року у Кракові. На ньому створили не лише це свято, але й також 22 січня — День соборності, і 31 серпня — День боротьби за незалежність. В часи Радянського Союзу свято святкували підпільно. Про нього не забувала українська діаспора. А широко відомим всім українцям свято стало лише 1992 року.

Також 23 травня День морської піхоти України. Подію започаткували ще 2014 року, але до 2018 року дата святкування була іншою — 16 листопада (саме цього дня відбулася перша присяга морської піхоти 1992 року). Професійний день перенесли у зв'язку зі святкуванням 100-річчя Української революції, коли Павло Скоропадський затвердив указ щодо створення державної морської піхоти. Це сталося 1918 року.

А ще 23 травня святкують Міжнародний день Шардоне. Свято присвячене одному з найпопулярніших білих вин в світі. Щорічно воно припадає на четвер перед останнім понеділком травня. Свято було створене, щоб вшанувати багату історію та відмінні смаки Шардоне.

23 травня Всесвітній день черепахи. Це дуже важливе екологічне свято, яке було створене за ініціативи Американського товариства з порятунку черепах 2000 року. Головна мета цього дня полягає в тому, щоб звернути увагу людства на всі ті проблеми, через які відбувається масова гибель черепах. Більшість з цих проблем з'являються через втручання людини у природу.

Також 23 травня Всесвітній день спортивної боротьби. Досить молоде спортивне свято, яке почали святкувати лише кілька років тому. Дату обрали на честь першого світового чемпіонату зі спортивної боротьби, який відбувся 1904 року у Відні.


Іменини:

Адріан, Олександр, Андрій, Василь, Геннадій, Данило, Дмитро, Іван, Гнат, Костянтин, Михайло, Микита, Петро, Роман, Федір, Яків, Валерія.

День народження:

Філ Селвей (1967) - ударник групи Radiohead
Василь Шуляр (1960) — український вчений
Едвард Лоренц (1917) — американський математик і метеоролог, один із творців теорії хаосу
Джон Бардін (1908) — американський фізик, винахідник транзистора
Томас Гуд (1799) - англійський співає, сатирик





На правах реклами