Ми у Facebook
23.06.2024, 07:35

Трійця 2024 в Україні: дата та особливості святкування

Фото: Unsplash

Трійця, також відома як П'ятидесятниця або Зелена неділя, є особливим святом, дата якого змінюється щороку, оскільки залежить від Великодня. Цього дня відзначають 50-й день після Воскресіння Христового.
У 2024 році християни східного обряду святкували Великдень 5 травня, тому Трійця припадає на сьогодні, 23 червня. Християни західного обряду відзначатимуть Великдень раніше, 31 березня, відповідно Трійця у них буде 19 травня.

Святкування Трійці зазвичай триває цілий тиждень, починаючи з неділі.

Історія та традиції Зелених свят



У Біблії Трійця описується як єдність Отця, Сина і Святого Духа. Згідно з церковними переказами, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа перед його учнями з'явився Святий Дух. Апостоли отримали дар зцілення та знання всіх мов, що допомогло їм поширювати християнство.

На Трійцю в храмах проводять святкові богослужіння та великі вечірні служби. Основні символи свята у християн східного обряду – зелені гілочки берези та інших дерев, якими прикрашають будинки і церкви. Вважається, що ці гілочки приносять добробут та щастя в дім.

Священники на літургії одягають зелені шати, а католицькі священники – білі. Після служби люди збираються разом вдома чи в гостях, пригощають друзів та родину святковими стравами, зокрема великим короваєм.

Чому Трійцю називають Зеленими святами



Назва "Зелені свята" походить ще з дохристиянських часів, коли наші предки святкували завершення весняного і початок літнього календарного періоду. Зелене листя символізувало життя.

Напередодні Зелених свят, у суботу до сходу сонця, молоді дівчата збирали запашне зілля. Ввечері хлопці рубали гілки з липи, берези, дуба чи клена, щоб прикрасити ними господарство. Зіллям прикрашали вікна та ікони в будинку. Вважалося, що не прикрасити оселю було тяжким гріхом.

Якщо листя залишалося зеленим до наступного ранку, це означало, що оселю оминуть хвороби та біди. Неділю Трійці також називали П'ятидесятницею, оскільки це був 50-й день після воскресіння Христа.

Народні прикмети на Зелені свята



Сватання на Трійцю обіцяє вдалий шлюб, гарних дітей, гармонію в родині та любов.
Дощ на Трійцю віщує тепле і гарне літо.
Після дощу з’явилося сонце – буде великий урожай.
Зібрані на Зелені свята зілля і квіти стають оберегами і ліками від усіх хвороб.
Спекотна Трійця – посушливе літо.
На Трійцю не можна грати весілля, шити, вишивати та працювати в городі. Це велике церковне свято, коли потрібно відвідати храм, помолитися та відпочити.

Наступний день після Трійці називають Духовим днем. У цей день забороняється працювати в полі та на землі.

Про це повідомляє ТСН, tsn.ua.





На правах реклами

Відпочинок у Карпатах

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ