Ми у Facebook
09.08.2024, 11:34

У Польщі штрафуватимуть батьків українських дітей за невідвідування школи

Фото ілюстративне

З нового навчального року українські діти, які проживають у Польщі, будуть зобов'язані відвідувати місцеві школи або дитячі садки. У протилежному випадку батьків дітей, що не відвідують місцеві навчальні заклади, штрафуватимуть.
З 1 вересня 2024 року українські діти в Польщі зобов'язані ходити до школи. Відповідні зміни до законодавства готує Міністерство освіти Польщі.

Що передбачають зміни:
- З вересня 2024 року всі українські діти шкільного віку повинні бути зараховані до польських навчальних закладів.
- Батьки, які не дотримуватимуться цього правила, можуть бути оштрафовані на 100 злотих. З червня 2025 року також передбачається позбавлення права на отримання соціальної допомоги 500+.
- Для розміщення більшої кількості українських дітей будуть збільшені норми наповнюваності класів у школах та груп у дитячих садках.
- Для дітей з особливими потребами також будуть створені додаткові місця в інтегрованих класах та групах.

За словами представників Міністерства освіти, мета цих змін – забезпечити рівні умови для всіх дітей, незалежно від їхнього громадянства, та сприяти їхній швидкій інтеграції в польське суспільство.

Це рішення викликало неоднозначну реакцію серед українців, які проживають у Польщі. Одні підтримують цю ініціативу, вважаючи, що навчання в польській школі допоможе дітям швидше адаптуватися до нового середовища. Інші ж висловлюють занепокоєння щодо якості освіти та мовних бар'єрів.





На правах реклами