Коли копати картоплю, або Як визначити, що картопля вже дозріла
Читайте також: Місячний посівний календар на серпень 2024
Чим небезпечне раннє чи пізнє збирання картопліЗволікати з часом збирання картоплі, сподіваючись, що шкірка стане міцною, а картоплини виростуть максимально великими до середини осені теж не варто. По-перше, колупатися у сирій землі в дощову погоду – задоволення на любителя. По-друге, до цього часу бадилля картоплі не тільки жовтіє, а й повністю висихає або згниває, і шукати кущ доводиться інтуїтивно. І нарешті, обробка бульб картоплі та їх закладка на зберігання повинні проводитися за сухої погоди, інакше запаси також можуть загнити.
Коли можна копати картоплю
Зазвичай у середній смузі збирання картоплі відбувається у серпні-вересні, коли літня спека вже закінчилася, а сезон дощів ще не розпочався. Однак не лише клімат впливає на вибір часу, а й посаджений сорт.
Вибирати час збирання картоплі варто досить ретельно тому, що помилившись хоча б на кілька тижнів, ви ризикуєте втратити весь урожай. Справа в тому, що дуже рано викопана картопля придатна лише для споживання найближчим часом. Її шкірка тонка і схильна до механічних пошкоджень, а значить, під час збирання частина бульб втратить цілісність і може загнити. Такі картоплини стануть справжньою "бомбою уповільненої дії" у вашому підполі, оскільки гнилизна або цвіль з них пошириться на істотну частину запасів.
Коли копати ранню картоплю
Якщо ваша картопля відноситься до тих, що дозріває за 45-60 діб, а посадили ви її, як радять традиції, на перші чи другі травневі свята, то копати можна вже в другій половині червня або на початку липня. Однак великих бульбоплодів у цей час чекати не варто, та й зберегти такий урожай хоча б до зими неможливо. Тому ранні сорти варто саджати або у невеликій кількості (на їжу протягом літа), або для сезонного продажу.
Зрозуміти, що перші ранні картоплини вже готові до відправлення на кухню, можна за двома основними ознаками:
листя картоплі жовтіє, а стебла всихають;
над кущиком земля трохи піднялася і потріскалася.
Виявили щось подібне? Отже, ваша перша картопля вже готова до копання. Звичайно, розміром основна частина бульбоплодів буде з яйце або трохи більше, але для літнього викопування і це чудовий результат.
Пам'ятайте, що необхідно здійснити збирання бадилля картоплі з спустілих гряд. Розкладаючись прямо на картоплянику, вона стає притулком для комах-шкідників, що зимують, розсадником хвороб, та й виглядає неакуратно.
Коли копати картоплю на зберігання
Для тих, хто вирощує середньопізні та пізні сорти цієї культури, збирання картоплі у серпні чи на початку вересня – оптимальне рішення. У цей час бульби вже взяли від бадилля все, що могли, покрилися щільною шкіркою і перестали рости. Після повного усихання наземної частини у землі вони просто зберігаються, проте надовго залишати їх у такому "овочесховищі" не варто.
Побачили, що бадилля на картоплі почало сохнути і жовтіти, плануйте через 3 тижні приступити до копання.
Звичайно, найвірніше зрозуміти, чи час діставати з сараю лопати, вила та культиватори, дозволить "тестовий" екземпляр. Виберіть на полі два-три кущі з бадиллям різного ступеня усихання і викопайте їх. Якщо шкірка на всіх бульбах щільна, не висить "лахміттям", а більшість картоплин уже відокремилася від куща або робить це легко, значить можна приступати до збирання врожаю. Якщо ж якісь кущики із зеленим бадиллям здаються вам недозрілими, пропускайте такі – вони будуть готові у другій половині вересня.
Викопану картоплю перед збиранням на зберігання потрібно кілька годин просушити в тіні, старанно очистити від землі, що налипла, і перебрати. Бульби з механічними пошкодженнями, гнилями, отворами, прогризеними комахами краще відразу викинути або використовувати. Відібрану на зберігання картоплю розкладіть у ящики або сітчасті мішки та залиште на тиждень у прохолодному місці з вологістю повітря 90-95%. За цей час заражені або підв'ялі бульби виявлять себе, і ви зможете їх відбракувати.

Як зберегти свіжість хліба надовго

Свіжоспечений хліб із рум’яною скоринкою та ніжною, м’якою м’якушкою — справжня гастрономічна розкіш. Білий, житній чи зерновий — кожен має своїх поціновувачів. Та скільки разів ми стикалися з розчаруванням, коли вже наступного дня хліб ставав твердим і сухим?
переглядів: 284
П’ять простих налаштувань, які допоможуть смартфону працювати довше

Ми живемо в епоху, коли смартфон — не просто засіб зв’язку, а особистий помічник, навігатор, розважальний центр і навіть кишеньковий офіс.
переглядів: 294
Як розписати писанку: інструменти, техніка, орнамент

Розпис писанки — це не просто творчий процес. Це глибоке занурення у власне "я", спосіб осмислення світу і форма збереження культурної спадщини. Писанка — це не лише великодній символ, а живий код української нації, в якому переплітаються естетика, духовність і історична пам’ять.
переглядів: 297
Компенсація для роботодавців: як отримати підтримку за працевлаштування молоді

Роботодавці в Україні мають можливість отримати фінансову компенсацію за працевлаштування молодих фахівців. Про це повідомляє Державна служба зайнятості. Ініціатива спрямована на підтримку бізнесу та створення додаткових можливостей для молоді, яка лише починає свій професійний шлях.
переглядів: 319
Як перевірити масло вдома: кілька простих рецептів

Вершкове масло — постійний гість на кухні багатьох українських родин. Його цінують не лише за універсальність у приготуванні страв, а й за поживні властивості.
переглядів: 221