Ми у Facebook
11.08.2024, 15:05

Коли копати картоплю, або Як визначити, що картопля вже дозріла

Фото ілюстративне

Несвоєчасний збір врожаю картоплі точно не піде на користь, причому як занадто рано, так і запізно. Як зрозуміти, коли можна викопувати картоплю, і за якими ознаками відрізнити стиглі бульби?
Збирання врожаю картоплі всі городники починають у різний час. Хтось викопує перші кущики на їжу вже в липні, особливо, якщо посадив ранні сорти, а хтось вірний традиціям і чекає на початок осені. Правильний термін початку копання залежить від багатьох факторів: сорту картоплі, погоди, частоти поливів, внесення підживлення тощо. Досить важливо не помилитися з часом, адже збирання картоплі у невірні терміни позбавить вас запасів на зиму.

Читайте також: Місячний посівний календар на серпень 2024

Чим небезпечне раннє чи пізнє збирання картопліЗволікати з часом збирання картоплі, сподіваючись, що шкірка стане міцною, а картоплини виростуть максимально великими до середини осені теж не варто. По-перше, колупатися у сирій землі в дощову погоду – задоволення на любителя. По-друге, до цього часу бадилля картоплі не тільки жовтіє, а й повністю висихає або згниває, і шукати кущ доводиться інтуїтивно. І нарешті, обробка бульб картоплі та їх закладка на зберігання повинні проводитися за сухої погоди, інакше запаси також можуть загнити.

Коли можна копати картоплю
Зазвичай у середній смузі збирання картоплі відбувається у серпні-вересні, коли літня спека вже закінчилася, а сезон дощів ще не розпочався. Однак не лише клімат впливає на вибір часу, а й посаджений сорт.
Вибирати час збирання картоплі варто досить ретельно тому, що помилившись хоча б на кілька тижнів, ви ризикуєте втратити весь урожай. Справа в тому, що дуже рано викопана картопля придатна лише для споживання найближчим часом. Її шкірка тонка і схильна до механічних пошкоджень, а значить, під час збирання частина бульб втратить цілісність і може загнити. Такі картоплини стануть справжньою "бомбою уповільненої дії" у вашому підполі, оскільки гнилизна або цвіль з них пошириться на істотну частину запасів.

Коли копати ранню картоплю
Якщо ваша картопля відноситься до тих, що дозріває за 45-60 діб, а посадили ви її, як радять традиції, на перші чи другі травневі свята, то копати можна вже в другій половині червня або на початку липня. Однак великих бульбоплодів у цей час чекати не варто, та й зберегти такий урожай хоча б до зими неможливо. Тому ранні сорти варто саджати або у невеликій кількості (на їжу протягом літа), або для сезонного продажу.

Зрозуміти, що перші ранні картоплини вже готові до відправлення на кухню, можна за двома основними ознаками:
листя картоплі жовтіє, а стебла всихають;
над кущиком земля трохи піднялася і потріскалася.

Виявили щось подібне? Отже, ваша перша картопля вже готова до копання. Звичайно, розміром основна частина бульбоплодів буде з яйце або трохи більше, але для літнього викопування і це чудовий результат.

Пам'ятайте, що необхідно здійснити збирання бадилля картоплі з спустілих гряд. Розкладаючись прямо на картоплянику, вона стає притулком для комах-шкідників, що зимують, розсадником хвороб, та й виглядає неакуратно.

Коли копати картоплю на зберігання
Для тих, хто вирощує середньопізні та пізні сорти цієї культури, збирання картоплі у серпні чи на початку вересня – оптимальне рішення. У цей час бульби вже взяли від бадилля все, що могли, покрилися щільною шкіркою і перестали рости. Після повного усихання наземної частини у землі вони просто зберігаються, проте надовго залишати їх у такому "овочесховищі" не варто.

Побачили, що бадилля на картоплі почало сохнути і жовтіти, плануйте через 3 тижні приступити до копання.

Звичайно, найвірніше зрозуміти, чи час діставати з сараю лопати, вила та культиватори, дозволить "тестовий" екземпляр. Виберіть на полі два-три кущі з бадиллям різного ступеня усихання і викопайте їх. Якщо шкірка на всіх бульбах щільна, не висить "лахміттям", а більшість картоплин уже відокремилася від куща або робить це легко, значить можна приступати до збирання врожаю. Якщо ж якісь кущики із зеленим бадиллям здаються вам недозрілими, пропускайте такі – вони будуть готові у другій половині вересня.

Викопану картоплю перед збиранням на зберігання потрібно кілька годин просушити в тіні, старанно очистити від землі, що налипла, і перебрати. Бульби з механічними пошкодженнями, гнилями, отворами, прогризеними комахами краще відразу викинути або використовувати. Відібрану на зберігання картоплю розкладіть у ящики або сітчасті мішки та залиште на тиждень у прохолодному місці з вологістю повітря 90-95%. За цей час заражені або підв'ялі бульби виявлять себе, і ви зможете їх відбракувати.





На правах реклами