Ми у Facebook
07.09.2024, 18:00

Прогноз погоди на осінь 2024: що очікувати жителям Рівненщини

Осінь на Рівненщині прогнозують теплішою за кліматичну норму.
Особливо це стосується першої її половини. Загалом середня температура повітря за сезон становитиме 10-12 градусів.

Про це під час брифінгу в Рівненській ОДА розповіла начальниця Відділу метеопрогнозів Рівненського гідрометцентру Ірина Вакулінська.

«Вересень вже традиційно майже літній місяць. Середня добова температура впродовж вересня не буде нижчою, ніж 15 градусів. Це метеорологічне літо. Що стосується опадів, то в цьому місяці очікується їх дефіцит. Їх буде трішки нижче норми», - розповіла Ірина Вакулінська.

Жовтень також прогнозується теплішим від норми на 2 градуси, у другій декаді можливі перші заморозки. У листопаді середня місячна температура очікується на 1 градус вище кліматичної, близько 4 градусів тепла.

Крім цього, від другої декади серпня і до сьогодні через виникнення дефіциту атмосферних опадів та високі температури може сформуватись недостатній рівень вологозабезпеченості орного шару ґрунту. Потенційно це може стати малосприятливим чинником для здійснення посівної кампанії озимини.

Такі зміни в кліматі беззаперечно впливають на сільське господарство, розповіла директорка Департаменту агропромислового розвитку Рівненської облдержадміністрації Надія Переходько.

«Сільське господарство – галузь, яка напряму залежить від природно-кліматичних умов. І саме завдяки змінам клімату в структурі виробництва сільськогосподарської продукції відбуваються, можна їх навіть назвати, надсуттєві зміни. Якщо у 2000 році агроформування вирощували такі пізні культури, як кукурудза та зерно, соя і соняшник, лише на 2% площ, то у поточному році пізні культури займають у структурі вже 67% площ», - зауважила Надія Переходько.

У першу чергу, це пов'язано із зміною клімату. Разом з тим, соя, соняшник і кукурудза сьогодні є конкурентно-спроможними культурами на світовому ринку. Тож аграрії Рівненщини можуть спокійно висівати ці культури, наголосила Надія Переходько.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна

Нерухомість


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини