Ми у Facebook
30.09.2024, 16:01

Добрива, якими слід підживити озимий часник у жовтні

Фото: ukr.media

У жовтні погода стає більш стабільною, а ґрунт все ще дозволяє рослинам отримувати необхідні поживні речовини.
Варто пам’ятати, що головне завдання часнику після посадки — випустити нове коріння.


Підживлення озимого часнику на різних етапах



Правильне добриво для озимого часнику є ключовим для отримання доброго врожаю. Якщо під час осінньої посадки застосовувати фосфорну обв'язку, це позитивно вплине на ріст рослин. Для цього фосфорне добриво поміщають приблизно на 10 см глибше сівка, використовуючи близько пів склянки суперфосфату на кожні 10 метрів рядка. Після того, як добриво потрапить у посадкову траншею, його присипають тонким шаром ґрунту, потім висаджують сівок і вже повністю заповнюють траншею ґрунтом.

Навесні застосовують комплексні добрива з азотом. Розмір цибулини напряму залежить від кількості та величини зелених листків, які розвиваються до початку формування цибулини. Кожен листок відповідає за формування одного кільця в цибулині: чим більший листок, тим більше кільце. Спочатку часник випускає листя, а потім, залежно від сорту і тривалості світлового дня, починає формувати цибулину.
[url]
Вибір добрив залежно від типу ґрунту[/url]

Якщо ґрунт лужний, використовуйте сульфат амонію, оскільки це добриво допомагає знижувати pH. Для кислих ґрунтів добре підходить аміачна селітра. Якщо ви не встигли внести добрива до початку сезону, можна застосовувати рідкі листкові добрива з азотом, щоб підтримати ріст рослин.

Однак важливо пам'ятати: після середини літа добрива краще не використовувати. Пізнє підживлення може стимулювати ріст нових м’яких пагонів, що негативно вплине на зберігання часнику.

Практичні поради



Гниль є однією з основних загроз для часнику. Щоб уникнути цього, уникайте надмірного зволоження або висаджування на важких ґрунтах. Найкраще висаджувати часник на піднятих грядках висотою близько 10 см і шириною 50 см. Це забезпечить добрий дренаж, що важливо, оскільки цибулини, які зимують у воді, можуть загнивати.

Перед посадкою варто перекопати ґрунт і додати компост. Це допоможе ґрунту осісти й ущільнитися. Птахи також будуть корисними в боротьбі зі шкідниками.

Якщо говорити про попередні культури, картопля є відмінним вибором перед посадкою часнику, оскільки після неї ґрунт зазвичай добре підготовлений. Також до сприятливих попередників відносять квасолю та горох.

Мульчування



Часник досить добре переносить холоди, оскільки його цибулина знаходиться під землею. Однак шар мульчі, наприклад, чистої соломи, значно допомагає рослині перезимувати в холодному кліматі. У жовтні після посадки часнику грядки накривають через місяць, у листопаді.

Наступної весни також варто оновити шар мульчі. Для рівномірного розвитку цибулин ґрунт повинен бути постійно вологим. Навесні для мульчування можна використовувати свіжоскошену траву, щоб утримати вологу.

За повідомленням з ukr.media.

Що посадити на присадибній ділянці до перших холодів.





На правах реклами