Ми у Facebook
01.10.2024, 07:35

Боротьба з туберкульозом і гепатитами на Рівненщині: нові заходи і результати

На Рівненщині спостерігається позитивна динаміка щодо захворюваності на туберкульоз, проте зростає кількість захворювань на гепатити, що викликає занепокоєння.
На Рівненщині спостерігається позитивна динаміка щодо захворюваності на туберкульоз. За перше півріччя цього року зафіксовано 218 випадків захворювання, тоді як за весь минулий рік таких випадків було 585. Особливо помітно зменшилася кількість випадків туберкульозу серед дітей – зафіксовано лише два нові випадки цього року.

Проте зростає кількість захворювань на гепатити, як на Рівненщині, так і в Україні загалом, що викликає занепокоєння.

Ці питання обговорювалися під час координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, яку очолив перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін. Під час наради було представлено результати скринінгових заходів серед груп ризику щодо виявлення туберкульозу, а також наголошено на важливості раннього діагностування і своєчасного лікування.

Окремо обговорювалися заходи з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусним гепатитам В і С. Сергій Подолін підкреслив важливість охоплення скринінгом внутрішньо переміщених осіб через міграційні процеси. Для цього в області функціонують мобільні флюорографи, які допомагають лікарям на місцях виявляти хворих серед новоприбулих осіб.

Також було акцентовано увагу на виявленні хворих серед ув’язнених у пенітенціарних установах Рівненщини. Наразі всі ув’язнені проходять тестування на туберкульоз при прибутті та перед вибуттям із закладів.

За результатами засідання учасники наради отримали завдання посилити координацію дій та збільшити кількість скринінгів, що безпосередньо впливає на епідеміологічну ситуацію в регіоні та країні загалом.





На правах реклами