Ми у Facebook
23.10.2024, 09:43

Як звикнути до холоднечі

З початком холодної пори року постає питання: як не нашкодити здоров'ю, якщо температура значно знизилася?
Чи є комфортним 18–20°C у приміщенні? Так, цілком. За даними ВООЗ, температура на рівні 18°C є оптимальною та безпечною для підтримання здоров'я мешканців. Більшість українців звикли до тепліших осель, де температура сягала 24°C, проте така температура вважається зайвою.

Що робити, якщо при 18°C холодно? Насправді, наш організм здатен пристосовуватися до нижчих температур. Згадайте весну: при +15°C і сонячній погоді ми комфортно почуваємося в легкому одязі, тоді як восени це ж саме +15°C викликає бажання одягти зимову куртку. Поступове зниження температури дозволяє тілу звикнути.

Є два варіанти: адаптуватися або утеплюватися.

Як загартовуватися? Одним із найбільш дієвих способів адаптації є поступове привчання організму до холоду. Наприклад, фізіологи радять почати з холодного душу: спочатку 15 секунд, щодня збільшуючи тривалість на 10 секунд. Такий метод сприяє швидшій адаптації до низьких температур. Однак він не підходить людям із серцево-судинними захворюваннями, тому перед початком варто проконсультуватися з лікарем.

Як утеплюватися? Якщо загартовування не для вас, є інші способи зберегти тепло:

Слідкуйте за збалансованим харчуванням. Достатня кількість калорій допомагає підтримувати нормальний температурний режим організму.

Обирайте одяг з теплоізоляційних матеріалів, таких як фліс або фланель.
Перевірте рівень заліза і вітаміну B12. Недостатній рівень цих речовин може викликати відчуття холоду, адже це симптом анемії.

Одягайтеся шарами, що дозволить краще зберігати тепло.

Більше рухайтеся — це допоможе не лише зігрітися, але й поліпшити обмін речовин.

За можливості грійте одяг на батареї перед тим, як одягнути його вранці, але не використовуйте небезпечні пристрої, такі як обігрівачі чи лампи УФО.
Дотримуючись цих порад, ви зможете комфортно перенести холодну пору року, не ризикуючи своїм здоров'ям.

Про це повідомляє Бережи себе, berezhy-sebe.com.

Дізнайтеся, як уникнути переохолодження організму та обмороження, - поради рівненських рятувальників.





На правах реклами