Ми у Facebook
08.05.2003, 07:39

Рівняни бунтують проти будівництва кафе

Міська влада, дбаючи про привабливий вигляд вулиць Рівного, намагається здійснювати їх благоустрій і за рахунок підприємців, які мають бізнес на перших поверхах будівель. Свідчення цього — оновлені фасади, вимощені бруківкою (до речі, не завжди безпечною взимку) тротуари перед будинками, “старовинні” вуличні ліхтарі. Але деякі рівняни — проти такої європеїзації міста. Це показала недавня зустріч мешканців будинків, що на вул.Соборній, 32 і 34 та Парковій, 2, 4, 6, з керівництвом міськвиконкому.
Останньою краплею у чаші терпіння жителів цих
будинків став початок спорудження прибудови
кафе “Олеся”. У приміщенні, що у 34-му будинку, ведуться внутрішні опоряджувальні роботи, а скверик поруч огороджено високим парканом. Тепер, мовляв, немає проходу для школярів 15-ї школи та студентів гуманітарного університету — вони мусять проходити через літній майданчик кафе “Арбат”.
Представник ініціативної групи мешканців 32-го будинку Ірина Романенко пояснила, що люди не проти діючих закладів громадського харчування, які змінили свої назви, зате проти нових, які згодом відкриються у цьому куточку, а особливо — проти прибудови кафе “Олеся”. Бо тут вже не буде ані дерев, ані клумби з лавочками, а вечірню тишу розрізатиме голосна музика розважальних закладів та п’яні розборки, які нерідко закінчуються побиттям вікон.
Зінаїда Наумова, яка за дорученнями жителів 34-го будинку, веде “паперову” боротьбу з міською владою ще від часів облаштування магазину “Бомба”, показала текст звернення до Віктора Чайки, датоване п’ятим травня ц.р. У ньому люди апелюють до міського голови з приводу “невиконання своїх передвиборчих обіцянок у присутності братів Кличків, Ігоря Бакая, заступника Валерія Саєнка та тисячі присутніх там (у МБК – авт.) виборців”. Мова йшла про зруйновані сходи у під’їзді, про розташування на першому поверсі цього будинку зі сторони двору букмекерської контори, про те, що ніяких будівництв, крім магазину “Бомба”, тут не буде. До речі, у підвалі будинку розміщено розв’язку тепломереж, і “за 30 років під тиском пари зруйнувалися деякі бетонні плити перекриття, а вхідні сходи вже два рази складались буквою V”. Причому під час спорудження “Бомби” “для підведення комунікацій розбивали фундамент та несучі стіни, від чого в окремих квартирах з’явились тріщини”...
Своїх голосів додали і жителі будинків, що на вул.Парковій, 2, 4, 6 — їм вже стільки часу дошкуляє музика з нічного дискоклубу “Манхеттен”, який працює навіть до 4-ї ранку. І це — незважаючи на рішення виконкому Рівненської міськради від 20.08.02 за №202, яке обмежило роботу цього закладу до 11-ої години вечора.
А що ж тоді інша сторона, на яку прості жителі міста так “наїжджають”? Як пояснив Дмитро Михалюк, власник кафе “Олеся”, протягом двох років він займався розробкою та затвердженням проектно-кошторисної документації. Згідно з нею, біля будинку має бути прибудова, яка дасть змогу не тільки збільшити площу зали для відвідувачів, а й перенести кухню з будинку. Окрім створення 15-ти робочих місць, які змогли б зайняти й мешканці цього будинку, та відповідної повітряної витяжки і шумоізоляції, міська влада зобов’язала приватного підприємця провести благоустрій прилеглої території загальною площею 1380 кв.метрів. Сюди входить облаштування автостоянки, фонтанів, клумб. “Я можу піти на те, — зізнається пан Михалюк, — щоб встановити у обох під’їздах броньовані двері з кодовим замком. Але якщо люди все-таки доб’ються свого, то мені не залишається нічого іншого, як запустити роботу кафе у первісному вигляді — тоді неприємні випари з кухні дошкулятимуть жителям цієї дев’ятиповерхівки”.
Перший заступник міського голови Олександр Кравчук (на фото зліва) роз’яснив людям, що для того, щоб відмінити рішення сесії міськради про надання дозволу на прибудову кафе “Олеся” (№601 від 26.12.01), потрібно колективно звернутись до свого депутата (Трофимова – авт.)? який би вніс таку пропозицію на найближчій сесії. Тоді знову потрібно розглядати її та прийняти нове рішення. “Зате я особисто сам дозволив би Михалюку прибудовуватись, зробивши відповідне облаштування території, — зізнався пан заступник. — Адже підприємець не порушив жодного пункту угоди.” Тут же, на зустрічі з мешканцями, Олександр Кравчук роздавав людям свої робочі телефони і власноруч розписався у тому, що “6 травня кафе-бар “Манхеттен” закрите у зв’язку з непроплатою оренди приміщення”.
Описана вище ситуація наводить на цікаві припущення. Якщо пройтись Соборною від підземного переходу до місця, де відбулась “стрілка” людей з бізнесменами та представниками міської влади, то на власні очі можна побачити таке. На відрізку у 50 метрів тут можна нарахувати аж шість (!!!) закладів для розваг та відпочинку. Звідси припущення — а чи не йде у вище наведений спосіб боротьба власників розміщених тут закладів із новим сусідом-конкурентом?

P.S. Як повідомив адвокат Георгій Ковальчук, який представляє інтереси жителів будинку №34, у середу вранці відбувся прийом у міського голови Віктора Чайки. За словами адвоката, міський голова запевнив, що ніякого будівництва прибудови кафе тут не буде. Згодом жителів будинку про це повідомлять письмово.





На правах реклами