Ми у Facebook
08.05.2003, 07:39

Олексій Хмилецький: Землю ніхто не продає. Тим паче на кладовищах

Те, що відбувалося напередодні та власне у поминальну неділю у Рівному, можна порівняти хіба з стихійним лихом — десятки, сотні, тисячі різного віку людей, мов на прощу, прямували на кладовища. Про подробиці цього вихідного дня нам ще довго розповідали додзвонювачі “гарячої лінії”.
Перший дзвінок пролунав уже в понеділок: обурена читачка намагалася з’ясувати, хто відповідає за організацію руху на час подібних заходів? Мовляв, те, що творилося у неділю на вулицях міста, словами описати неможливо: хаотичний рух переповненого транспорту, практично ніякого регулювання, люди з пакунками і квітами просто на дорозі намагаються будь-що “піймати” маршрутку або автобус. Інші додзвонювачі додавали післяпасхальній історії подробиць — мовляв, у той день чимало мешканців міста втрачали свідомість просто у транспорті, дітвору відкачували, а дорослі заледве не ставали жертвами дорожно-транспортних пригод. Але справжні жахіття чекали рівнян безпосередньо на кладовищі: за словами очевидців, землю для упорядкування могил чи то працівники, чи то їх спритні конкуренти продавали за 50 гривень за тачку. Тих же, хто приходив із своєю, безцеремонно відправляли назад. Чимало рівнян, які напередодні упорядкували могили померлих родичів, перед панахидою не виявляли на могилах ні кошиків-вінків, ні посаджених квітів. Дехто, навчений досвідом попередніх років, помічав свої квіти, іншим же доводилося купувати могильну атрибутику у продавців, яких вистачало перед кожним кладовищем.
Директор спецкомбінату комунально-побутового обслуговування населення Олексій Хмилецький про продаж землі нічого не чув. За його словами, земля до могил доставлялася безкоштовно та в необмеженій кількості, плату, та й то копійки, брали лише за користування тачкою. Що ж стосується неупорядкованого руху, то тут, вважає пан директор, вини комбінату жодної, адже керівник особисто звертався і до правоохоронців, і до керівництва ДАІ з проханням допомогти у проведенні ритуальних заходів. Звертався він і в управління торгівлі, громадського харчування і побутового обслуговування міськвиконкому та ДПІ у Рівному — з проханням заборонити несанкційовану торгівлю поблизу поминальних місць. Відмовили і ті, і інші. Проте комбінат, на думку пана Хмилецького, із необхідними упоряджувальними роботами справився — і доріжки на всіх кладовищах заасфальтовані, і огорожі поставлені та пофарбовані, і могили людей, яких поховали за кошти комбінату, прибрані.
— Продавати землю не має права ніхто, — підсумував Олексій Хмилецький. — Тим паче на кладовищах. Щодо загального їх стану скажу одне: щоб оцінити наші, погляньте на сусідів. Запевняю: рівненські місця поховань прибрані чи не найкраще в державі.





На правах реклами