Ми у Facebook
08.05.2003, 07:38

На Базарній буде війна

Черговий конфлікт визріває між вуличними торговцями та міською владою Рівного. Із 10 травня згідно з розпорядженням міського голови Віктора Чайки повинна бути припинена торгівля на вулиці Базарній, що поблизу Центрального продовольчого ринку. Продавці звідти йти не поспішають і обіцяють триматися до останнього. Навіть якщо живим ланцюгом доведеться перекривати вулиці міста...
Торгівлю на зазначеній вулиці дозволили тимчасово. Власне, про це йдеться в черговому розпорядженні міського голови від 6 лютого нинішнього року. У ньому зокрема говориться: “Дозволити тимчасово, до 10 травня (до початку проведення реконструкції вулиці Базарної) проводити справляння ринкового збору з торгуючих на вулиці Базарної”. Але до вказаної дати лишилися лічені дні, а торгівля на вулиці так і не припинилася. Навпаки продавців побільшало, тому що з настанням весни різко зріс попит на весняне взуття та одяг, який тут реалізовують.
— Сьогодні на цій вулиці повний безпорядок, — говорить начальник міського управління торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування населення Олександр Попельницький. — На ринках міста нараховується понад 700 вільних місць для торгівлі. Ці люди чомусь туди не йдуть. Причин кілька, але головна з них та, що для торгівлі в ринку потрібно оформлятися як підприємець і мати пакет відповідних документів. Цього робити вони не хочуть. Більше того, вони там вже так знахабніли, що товари розміщають заледве не на стінах магазинів, закривають їх фасади. І цей безлад вже триває два роки. Нам набридло з ними боротися. Тому, якщо Віктор Чайка до 10 травня не прийме іншого розпорядження, ми будемо діяти згідно з розпорядженням від 6 лютого, тобто припиняти торгівлю.
Іншу позицію займають самі ж продавці — переважно літні жінки-пенсіонерки. Пані Наталія тут торгує вже півтора року. Асортименту товару, а це переважно дешеве взуття, блузки, спортивні штани, у неї не густо.
— Коли заробляю, а коли й ні, — говорить жінка. — Взимку взагалі стояли під снігом даремно. Сьогодні торги пішли дещо краще. Але якщо звідси нас проженуть, як я буду жити? У мене двоє дітей, які от-от закінчать школу. Старший хлопець наступного року буде десь поступати. Але грошей обмаль. Іти в ринок не можу, бо для цього треба платити гроші. По-друге, з таким товаром як у мене, не витримаю жодної конкуренції.
Такої ж думки дотримуються і її сусідки-пенсіонерки. “Нехай підвищать нам пенсію, то ми будемо краще сидіти вдома. Нащо нам пектися літом або мерзнути взимку”, — вигукують вони.
Як далі будуть розвиватися події — покаже час. Відомо одне, обидві сторони налаштовані войовниче. Втручання правоохоронних органів і силові методи можуть не допомогти. Людей торгує тут багато. І якщо одні з них обіцяють бити у всі дзвони, то інші підуть перекривати вулиці міста. Принаймні так стверджують вони самі. Це знає і влада...





На правах реклами