Ми у Facebook
08.05.2003, 07:38

Рівненщина — попереду країни всієї?

Саме такий висновок зробили присутні на підсумковій колегії Державного Комітету у справах сім’ї та молоді, яка пройшло у Рівному за участю голови облдержадміністрації Миколи Сороки з головою Держкомітету у справах сім’ї та молоді Валентиною Довженко та головою профільного комітету з питань сім’ї, молоді та культури Катериною Самойлик.
Підлітковими клубами — по злочинності
Наша область, виявляється, — передовик у створенні та облаштуванні підліткових клубів за місцем проживання. За даними Миколи Сороки, завдяки цьому на 20 відсотків зменшилася підліткова злочинність, а ідею рівненських спеціалістів щодо організації спортивних та культурно-дозвіллєвих центрів у сільській місцевості у столиці прийняли “на ура”. Мовляв, організація дозвілля молоді вимагає пильної уваги держави. Єдине зауваження прозвучало від Валентини Довженко: називати їх соціально-культурно-дозвіллєвими. “Так і назвемо”, — погодився голова ОДА.

З житлом для молоді
у нас все гаразд?
Рівненщина займає одне з перших місць і з фінансування молодіжного житлового будівництва. Торік з обласного бюджету на ці потреби виділили майже два мільйони гривень, а з міського бюджету Рівного — ще 350 тисяч гривень. Рівненський МЖК вже здав в експлуатацію два багатоквартирних будинки, нині ж зводиться ще один, 107-квартирний. На черзі — спорудження для молодих сімей дво- та триповерхових котеджів. Подібне будівництво вже триває у сільській місцевості, і Рівненщина, за інформацією голови ОДА, лідирує і у цьому.

До дітей-сиріт —
з особливою турботою
Досвід нашого краю щодо піклування про дітей, які з певних причин виховуються не вдома, у столиці знають і поважають. За словами Валентини Довженко, Рівненщина, імовірно, стане другою після Києва областю, де запроваджуватимуться спеціальні умови утримання дітей-сиріт. Під Києвом, інформує пані голова, незабаром збудують котеджі, де виховуватимуться соціально незахищені діти. У держкомітеті у справах сім’ї та молоді планують, що певною кількістю малюків опікуватиметься одна мама, а умови проживання будуть відрізнятися від традиційних інтернатних.

Діти начальників
як пільговики не оздоровлюватимуться
Цього року, вважає Катерина Самойлик, система оздоровлення дітей спростилася — навіть супроводжуючі доїжджатимуть до місця оздоровлення за половину вартості. Раніше ж, повідомила пані голова, траплялося, що дітей із чорнобильської зони направляли на відпочинок... у ту ж-таки чорнобильську зону. Микола Сорока додав, що траплялося, коли замість дітей, які потребували лікування, путівки отримували чада начальників. Щоб уникнути подібних випадків, цього року дитина мусить пред’явити справжні документи для підтвердження своєї хвороби або ж права на пільгове оздоровлення. Крім того, Катерина Самойлик вважає за доцільне створення Міністерства у справах сім’ї та молоді, яке й перейняло б з інших міністерств питання дитячого оздоровлення.

Молодь категорична
і безпорадна
На жаль, і на Рівненщині така є. Микола Сорока вважає, що першочергове завдання влади — подбати якраз про тих, хто навчається, людей, яким завтра відбудовуватиме державу. Мовляв, сучасні юнаки та дівчата багато в чому категоричні, але частіше — безпорадні, не здатні на самостійні рішення та виважені кроки. Саме тому пан Сорока вважає за потрібне частіше звертатися до молоді, а старшому поколінню рекомендує виховувати їх власним прикладом.





На правах реклами