Ми у Facebook
08.05.2003, 23:59

Недитячі “забави” у дитячих садочках

Майданчики рівненських дитсадків поступово перетворюються на своєрідні зони “відпочинку” для підлітків. Відриваються вони переважно у вечірній час подалі від батьківських очей. А оскільки у Рівному місць, де можна було б молоді відпочити нормально під відкритим небом і так, щоб “предки” не виділи, практично не залишилось, то молодь згадує про своє недалеке дитинство і рушає до найближчого... дитсадка.
Найкраща пора для розваг — вихідні. Їх тоді навіть бубніння сторожа не відволікає від ста грамів під три акорди. А темної пори влітку взагалі повз дитсадок краще не ходити. Найгірше, що це явище набуває буденного характеру. Дорослі або ж побоюються робити зауваження, або ж чують лише добірну лайку у відповідь.
Сторожі дитячих садочків, напевно, також бояться і тримають нейтралітет: я вас не чіпаю, ви — мене. Окрім того, підлітки охоче приймають їх до своєї компанії — і наллють, і закусити дадуть.
Якось, коли обурені дитсадковими “вечірками” батьки вихованців дитсадка №40, що на вулиці Вербовій, запитали сторожа, чому він ніяк не реагує на подібні “пікніки”, той відповів: “Їм скажи — ще вікна поб’ють”. Ось така ситуація складається. Тільки незрозуміло, чому тоді сторожі міліцію не викликають.
Можливо, дехто зауважить, мовляв, все нормально, ну посидять дорослі діти трішки, на гітарі побренькають... Справді, що ж тут поганого, тільки от вранці, після таких “бренчань”, на дитячих майданчиках залишаються купи недопалків, биті пляшки, шприци та використані презервативи у пісочниці. До речі, вгадайте з першого разу: куди в разі малої чи великої потреби рушають наші відпочиваючі? Не додому — це точно.
Окрім залишків подібної життєдіяльності дорослі дяпчики і тьопанки залишають після себе поламані лавиці, понівечені дитячі гойдалки, які й без додаткового вечірнього навантаження перебувають у доволі жалюгідному стані.
Проблема дитсадкового дозвілля дорослих загострюється нині з кожним днем, а влітку досягне апогею. Річ у тому, що за рівненською освітянською традицією, запровадженою свого часу ще Світланою Богатирчук, коли остання очолювала міське управління освіти, дитсадки ремонтують влітку. Причому всі одночасно. Залишаючи на мікрорайон лише один так званий “черговий”.
Цього року також діти спатимуть заледве не по черзі. Адже, як повідомив начальник міського управління освіти Віталій Новак, влітку 30 рівненських дитячих садочків працюватимуть почергово: коли один працюватиме, декілька інших, розташованих неподалік, ремонтуватимуть. А графік ремонтів у дитсадках визначатиметься безпосередньо керівництвом дошкільного закладу.
Якась все-таки дивна освітянська логіка. Чому б не закривати один садочок почергово, а решта хай би працювала... за графіком.
У результаті зазначених літніх дитсадкових клопотів, садочки “на ремонті” опиняються практично без нагляду і вдень. І до підліткових відпочинків додається ще один — собачий. Адже кращої території для вигулу песиків у деяких районах міста і шукати годі — все під рукою, перепрошую, під лапою.
У цій ситуації лише один вихід — не бути байдужим. Якщо ваші діти вже дорослі, то зважте, що може так трапитись, коли доведеться водити бавитися своїх онуків до описаної вище пісочниці.





На правах реклами