Ми у Facebook
21.05.2003, 06:12

На заробітки до Чехії їдуть рівненські медсестри

Шестеро співробітників міськлікарні днями вирушили працювати в Чеську Республіку. Найбільшою популярністю користуються маніпуляційні медсестри.
Долю рівненських медиків-заробітчан вирішували... представники торгово-промислових палат. Зокрема, керівник Чеської мішаної торгово-промислової палати Ладіслав Вольф і територіальний порадник Рівненської ТПП Василь Мельничук.
“Відтік мізків”, яким так славилася горбачовська епоха, продовжується. Тільки дещо зі зміщеними орієнтирами. Приміром, педагоги залюбки “обхажують” італійських чи іспанських бабусь-дідусів. Їхня праця оплачується у ВКВ. Зарплатня медиків не відрізняється від педагогічної: все той же державний мінімум. От вони й вирішили звернути свої погляди на омріяний закордон.
Чому саме Чехія? Та тому, що сусідка Німеччина — ласий шматочок для чеських лікарів і медсестер. Адже заробітна плата там удвічі, а то й утричі вища за їхню. Ну а з нашими заробітками годі порівнювати навіть статки чехів. Шестеро рівнян і чотири представниці Ужгорода вирішили скористатися ситуацією. І витривалості їм не позичати, адже славнозвісний вояж мав відбутися ще в березні минулого року. Одна з чеських газет навіть сповістила про приїзд групи іноземних медиків, які так і не дісталися тоді до місця призначення. Як пояснювали представники торгово-промислових палат, не складалося з візами, містечка не були готові до іноземних фахівців.
І все ж медики не заспокоювалися. Тож чехи запропонували-таки роботу. Отже із понеділка десятеро медиків надаватимуть допомогу чехам у гірському прикордонному з Німеччиною містечку Румбурк. Населення міста не перевищує 20 тисяч осіб. Лікарня на 40 відсотків самофінансується, решту — оплачує держава. Тож обіцяна зарплатня у 200-400 умовних одиниць виглядає цілком правдивою. Тільки от наших представників не ознайомили з контрактом, котрий ті мають підписати з терміном роботи на один рік. А така пересторога була б не зайвою, оскільки кілька місяців тому в Рівне повернулася одна група заробітчан із Німеччини. Умовою їхнього працевлаштування було складання іспиту на знання німецької. За три місяці вони повинні були опановувати місцевий діалект і методи тамтешньої роботи. За це обіцяли платити до 400 євро. Натомість українці виконували роль няньок-мамок при місцевому притулку для стариків. За це отримували 80 євро. Розчаровані, вони не були зацікавлені в підписанні контрактів. На це зголосилося лише кілька чоловік. І з серпня цього року вони вже працюватимуть на благо сусідньої держави.
Що чекає на першу групу медиків-заробітчан у Чехії, наразі доводиться лише здогадуватися. Поки що відомо лише, що вони теж мають скласти екзамен на знання мови. За що було обіцяно виписати диплом європейського зразка. З ним (кажуть) можна влаштуватися в медичні заклади Європи без довготривалого та виснажливого підтвердження фаху.





На правах реклами